sunnuntai 5. kesäkuuta 2022

"Hirviö-Maija"


14-vuotias Maija on vapaasti ulkona liikkuva kissa. Useampaan otteeseen on yritetty laittaa narunpäähän tai pitää sisällä , vaan ei onnistu. Yleensä niin kiltistä Maijasta kehkeytyy hirviö-kissa. Hyökkäilee toisen kissani kimppuun ja sylkee ja murisee minullekin. Huutaa oven edessä niin ettei kukaan saa nukuttua. Ei onnistu kun ei älytty heti pentuna opettaa valjas-kissaksi.  Maija on jo kolmannessa polvessa samaa sukua oleva kissa minulla, eikä edellisetkään ole eläneet kuin 14-15 vuotiaiksi, joten ei taida Maijallakaan olla enää montaa vuotta elinikää jäljellä. Miksipä siis enää rääkkäämään kiinni pidolla. Maija on kuitenkin erinomainen hiiri-kissa. Vähän väliä tulee rappusille myyrän ja välillä rotankin raatoja.


Vaan tässä yhtenä yönä oli rappusilleni ilmestynyt punatulkun jäänteet. Siitähän vastapäisen talon asukas riemastui ja postilaatikkooni ilmestyi kirje. Kyllähän se pari päivää itketti minua, mutta nyt olen jo rauhoittunut. Eläinsuojeluväki varmaan joutuu käymään meillä, mutta eivät kyllä löydä pienintäkään merkkiä eläinrääkkäyksestä. Vuokranantaja jos irti sanoo kissan takia, niin onhan minulla puoli vuotta aikaa etsiä uusi koti meille. Maijaa en kuitenkaan hävitä ennen aikojaan vaikka mtä tulisi vastaan.

Kissoilla tuo saalistusvietti on niin verissä. Ahududu ulkoilee narun päässä terassilla ja saalistaa mitä pystyy. Eräänä päivänä oli napannut perhosen ja ylpeänä toi sen sisälle ja laski jalkojeni eteen. Pitihän se kehua ennen kuin laitoin saaliin roskiin.


Minä nyt sitten istuksin täällä ja virkkailen odotellessani mitä tuleman pitää. Toiveesta tein yhden meripojan  veneeseen.


Ja tietenkin muutaman isomman ketunkin.

Katsotaan nyt jospa tilanne rauhoittuisi ilman että minun pitää ruveta muuttamaan.

 

28 kommenttia:

 1. Tulee mielen laulun sanat "ei vapaata vangita voi..." Maija haluaa olla vapaa ulkona liikkuva kissa ja se hänelle sallittakoon. Kissojen saalistusvietti on suuri ,eikä meiltä linnut lopu jos kissa muutaman pyydystääkin. Toivottavasti asia unohtuisi ja saisit olla kissojesi kanssa rauhassa. Minun 10vuotias pesonen on ulko kissa ja metsästää , en voisi laittaa enää kiinni valjaisiin. Ei vanha kissa suostu siihen. Olet virkannut taas hienoja kettuja. Kaunista kesäkuuta sinulle ja kissoille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rääkkäystä se on jos väkisin vanhaa kissaa yrittää narussa pitää.. Meillä on tarkkaan tutkittu lakipykälät ja ainakaan toistaiseksi laki ei velvoita kissan kiinnipitoa. Antaa maatiaiskissojen nauttia ja pitää hiirikannat kurissa.

   Poista
 2. Kyllähän niitä lintuja voi napata valjaissakin, ikävä kyllä. Yhtenä kesänä jouduin laittamaan Merrillekin kulkusen kaulaan, kun "paisteja" lähti tulemaan vähän liikaa. Eipä se kissa saalistusvaistoilleen mitään voi. Täällä liikkuu ajoittain kettuja ja supeja, (sekä naapureita), niin meillä ollaan narussa tai häkissä. Jotkus kissat ei taida millään oppia valjaisiin.
  Toivottavasti Maijan hirviömäisyys tasaantuu iän myötä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maija on jo vanha mummo, joka parhaiten viihtyykin sängyllä nukkumassa. Nuorempana oli pitkiäkin aikoja reissussa.. Häkki olisikin hyvä, mutta ei vuokra-asuntoon voi ihan mitä tahansa laittaa. Enkä osaisikaan tehdä enkä eläkkeestä vieraallekkaan maksaa.. Maija viettäköön vapaata elämää loppuun asti.

   Poista
 3. "Vanha kissa ei opi uusia temppuja". Kyllä ihmiset ovat luihuja, ei ole kanttia tulla sanomaan asiasta kasvokkain. Heippalappujen kirjoittelu ei ole rakentavaa.
  Montakohan pikkulintua kuolee törmättyään autoihin, jotka ajavat villisti ja vapaasti? Monenko linnun pesä tuhottiin tänäkin keväänä ajattelomasti, kun sahankäyttäjät pääsivät talven jälkeen vapaana riehumaan?
  Meidän taloyhtiössämme oli 19- vuotias vapaana kulkeva kissa, seikkaili loppuun asti ulkona. Vielä on hienoneiti Rellu, joka kipitää nopeasti talon ympäri, ettei tassut likaannu. Vielä on kissasisarukset, jotka lähtevät aamuisin eri suuntiin reissuilleen.

  Ihminen on pahin villieläin
  Ilona

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän pihassa pyörii kolme haukkaa jotka napsii pikkulintuja päiväsaikaankin. Maija jos kolmessa vuodessa on yhden pikkulinnun napannut on kuitenkin se suurin peto. Jotkut ihmiset vaan on semmoisia että halutaan toisille pahaa. En minä semmoista ymmärrä eikä minun tarvitsekkaan.

   Poista
 4. Miettisivätpä naapurisi mitä pikkulintujen (ja muidenkin metsänelävien) joukkotuhoa aikuiset (?) miehet saa aikaan moto hirviöillään pesimäaikaan. Se pitäisi lailla kieltää ehdottomasti. Harmittaa puolestasi ihan vietävästi, niin oli pakko kommentoida. Terkut Maijalle ja sinulle ihanaa virkkuukesää <3. T. Kettufani

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se on että ihminen saa kulkea vapaana ja tappaa eläimiä, mutta kissat täytyy pitää vangittuina. Jotkut ihmiset eivät vain siedä että pihapiirissä kulkee mitään rottaa suurempaa elävää. Hiiret ja rotat saa mellastaa, mutta kissat ei.

   Poista
 5. Voi voi, tuommoinen heippalappujen kirjoittelu on sitä samaa kuin somessa huutelu
  /kiukuttelu. Eikö tuolla ihmisellä ole kanttia tulla keskustelemaan kissaongelmasta. Jätä omaan arvoonsa tuommoinen turhautumistaan purkava naapuri. Tässä maailmassa on nyt suurempiakin ongelmia kuin yksi punatulkku, jonka vanha kissa vahingossa sai kiinni. Kissasi ovat ihania, hyvinhoidettuja, onnellisia eläimiä. Ihmiset ne vain ovat joskus ilkeitä petoja toisilleen, aiheuttavat sotia, tappeluita, luonnon tuhoamisia. Sinä siskokulta olet eläinrakkain ihminen, jonka tunnen. Tuo naapuri on vain ilkeä ihminen. - siskos-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun maailma pyörii vain sen oman navan ympärillä, niin turhautumistaan voi purkaa vaikka naapurin kissaan. Ja taas maailma pelastuu.

   Poista
 6. Ihminen se varsinainen peto on. Kissa ei aloita sotia eikä lähettele haukkumakirjeitä. Jestas, kun ottaa pattiin sun ja Maijan puolesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maija kyllä käy rottasotaa, mutta luulisi sen olevan vain hyvä asia

   Poista
 7. Heippalaput hemmettiin sanon minä! Toisaalta kirjoittaja on sentään uskaltanut laittaa tunnistustietonsa paperille :)
  Anna Maijan vaan mennä, on tosiaan jo sen ikäinen, että ei varmasti halua tapojansa muuttaa.
  Ihanaa viikkoa sinulle Sude <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maija kulkekoon vapaana. Meitä vanhoja mummoja kun ei pidätellä silloin kun menojalka vipattaa.😸

   Poista
 8. Anna Maijan kulkea vapaana. Kissallakii on oikeus onnelliseen elämään. Pikkulinnut ei yhteen Maijan saalistamaan lopu. Haukat vie monin kertasen määrän päivässä. Älä anna sen mielensäpahoittajan lapun painaa soun mieltä. Hyvää kesää siulle ja kisseille!🧡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maija kulkekoon omia teitään onnellisena. Tuskin minua vankilaan siitä laitetaan, korkeintaa pistetään muuttamaan muualle.

   Poista
 9. Meilläkin Rasmus on vapaana, mutta onneksi asutaan omakotitalossa, se voi vähän hillitä sanojia.. Tsemppiä sinne <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän pihassa kulkee naapuriomakotitalojenkin kissoja, mutta siihen ei kukaan sano mitään kun ei pysty. Kissanvihaaja nyt sitten on ottanut Maijan hampaisiinsa. On se jännä että etelänmaissa kissoja kulkee vapaana joka paikassa, mutta täällä meillä ne pitäisi laittaa narun päähän. Minusta SE on eläinrääkkäystä.

   Poista
 10. Mun Usko-kissa ulkoilee tässä aidatulla pienellä terassillani. Vaan onpa siinäkin pari lintua saanut saaliikseen. Linnut tulevat sitä ärsyttämään ja ihan kiusallaan tassujen ulottuville. Ehkä linnuilla on jokin rohkeuskilpaulu keskenään kuka uskaltaa lähemmäksi kissaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän Ahududu on narun päässä terassilla ja niin vaan nappasi sinitiaisen sieltäkin, tyhmä lintu tuli tyrkylle.

   Poista
 11. Kissoilla ei ole "kiinnipitoaikaa" kuten koirilla. Kissojen kiinnipitoa koskevat määräykset ovat muutenkin aika epämääräisiä. Eli pyydä valittajaa referoimaan lainkohdat, joihin hän vetoaa. Tuo "heippalappu" näytti tyypilliseltä pelottelulta. Taloyhtiön säännöt eivät voi mennä Suomen lain ylitse tai mikäli taloyhtiö yrittää, niin hanki kunnallista oikeusapua. Eläkeläiselle kustannus ei ole ongelma.

  Mitä tulee valjaisiin, niin oma jo edesmennyt kissamme keksi nopeasti miten valjaista päästään eroon. Flexissä ollessa juostaan täysillä poispäin ja kun flexi loppuu, niin kissa kiepahtaa takapuoli edellä ulos valjaista ja metsään... Kerran kun sen on tehnyt niin se on siinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jatkoa... Eli jos valittaja kirjallisesti kertoo jotain lainkohtia, niin postaa ne tänne. Kissaporukoista löytyy lyllä asiantuntemusta aiheeseen.

   Poista
  2. Kiitos oikein paljon rauhoittavasta kommentistasi. Taloyhtiöltä tulikin jo ihan ystävällinen huomautus jossa sanottiin heti että tämä ei ole vielä kirjallinen varoitus., muta se on pakko lähettää jos vielä tulee valituksia. Saa nyt nähdä seuraako tästä vielä jotain.
   Maija osaa myös tuon tempun. Ensin makaa pitkän aikaa näytellen kuollutta ja kun se ei tehoa, niin äkkiä peruuttaa valjaista ulos. Ei auta vaikka laittaisi kuinka tiukalle, kissa on sen verran notkea eläin. Maija saakin nyt juosta vapaana elämänsä loppuun asti.

   Poista
 12. Maija toimii vain kuten sen luonnolle kuuluu ja sen "ilkityöt" on kyllä pientä tässä maailmankaikkeudessa, pelkkä hyttysen p***ka Itämeressä. Virkkaa kaikessa rauhassa ja jätä naapureiden meuhkaaminen omaan arvoonsa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Naapurit saisivat olla vain tyytyväisiä kun Maija pitää hiiret ja rotat loitolla.pihasta.

   Poista
 13. kyllä kissan pitää saada kulkea vapaasti ulkona kunhan on leikattu ettei tule kissapopulaatiota.ei se meidänkään vanha kissaukko suostunut nuorenakaan naruun.saa ne narukissatk8in lintuja kiinni,kaverinikin kissan suuhun lensi yksi vapaaehtoisesti.meitä kuitenkin riittää joka junaan ja osa jää asemallekin.meilläpäin eräs mies ruokkii myyriä ja siinä sivussa rottia ja hiiriä.niitähän ei kukaan saa tappaa.haukkuu naapurit ja muut jotka valittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei vanhaa kissaa saa enää narunpäähän opetettua. Neljä vuotias Ahududu ulkoilee narussa ja niin vaan nappasi sinitiaisen terassiltani. Vain yhden linnun on Maijakin napannut, mutta sitä enemmän vesimyyriä ja rottia. Joillakin ihmisillä vaan on pätemisen tarve ja sitten pitää tirpattaa vähän joka asiasta.

   Poista