keskiviikko 25. elokuuta 2021

Epäonnistunut loma


Olen ollut nyt vuoden tupakoimatta ja laittanut rahat syrjään että pääsemme tyttären kanssa etelään juhlimaan hänen 30-vuotis synttäreitään. Yli 200€ joka kuukausi. Aurinkomatkat kuitenkin perui meidän Turkin matkan jo toisen kerran peräkkäin coronan takia.

Minua niin harmitti että päätin lähteä mihin vain halvalla pääsee meren rannalle ja kohteeksi valikoitui Kreetalla Maleme. Emme ole kumpikaan käyneet aikaisemmin Kreikassa. Ei tosiaankaan ollut meidän paikka. Suuri hotelli keskellä ei mitään.Uima-allasalue kyllä loistava jos ei muuta kaipaa kuin altaalla loikoilua ja baarissa notkumista.. Ranta täysin uimakelvoton kivikkoranta, kovat virtaukset ja koko ajan punainen lippu. Kerran yritin pikkuisen kahlata, mutta en meinannut päästä merestä pois ja polvet verillä lopulta konttasin rantaan.


Loman ainut onnistunut päivä oli kun lähdimme Aurinkomatkojen retkelle saaren toiselle puolelle Elafonisin rannalle. Matka kulki pitkin jyrkkiä vuoristoteitä ja maisemat olivat kieltämättä mahtavat ja upeat.


Perillä rannalla juuri sellaista rantaelämää jota olin kaivannut. Leppeä tuuli vilvoitti helteessä ja merenpohja hienoa vaaleanpunaiseen vivahtavaa hiekkaa. Todella pitkälle matalaa rantaa jotta meikäläinenkin uimataidoton sai kahlailla sydämensä kyllyydestä. Edes valtava ihmismäärä ei haitannut sillä rantaa oli todella pitkälle. Jos joku Kreetalle suuntaa niin suosittelen lämpimästi Elafonisin rannalla käymistä.


Siihen se onni sitten loppuikin. Sylkirauhanen oli jo pari päivää ollut tulehtuneena ja kun poski alkoi turpoamaan kunnolla, niin lähdin käväisemään lääkärissä. Pätevän tuntuinen tohtori Victoriacis määräsi lääkket ja luulin sillä selviäväni.

Parin pillerin jälkeen aloin kuitenkin oksenteleman niin rajusti ettei vesikään pysynyt sisällä. Seuraavana aamuna olin jo niin heikkona että pyysin lääkärin hotelliin. Ei tarvinnut kauaa odotella kun hän saapui. Hän katsoi minut hätätapaukseksi ja lähetti minut sairaalaan saamaan lääkkeet suoraan suoneen.

Luulin selviäväni siitä ihan päiväkäynnillä, mutta kun he toivat rullatulin huoneeseen ja ilmoittivat pitävänsä minut useamman päivän, löin käteni ylös ja sanoi "nononono!!!" Siitähän se riemu repesi.

Lääkäri alkoi huutamaan minulle suoraa huutoa: "Kumpi meistä on lääkäri, sinä vai minä. Kumpi meistä tietää paremmin.  Syyttä täälä ei ketään osastolle määrätä. Ei tämä ole mikään vankila. Kyllä sinä voit lähteä, mutta ensin allekirjoitat vastuuvapauspaperit ja maksat heti tähän asti kertyneen laskun sillä vakuutus ei sitä korvaa kun sinä kieltäydyt hoidosta. Ole hyvä ja mene maksamaa". 

Meiltä oli molemmilta otettu coronatesti ja minulta muutama verikoe, joten päätin maksaa ja lähteä nauttimaan lomastani. Kassalla sain laskun, SEITSEMÄNSATAAEUROA !!!! Eihän minulla ollut mukanani kuin vajaa satanen. Itkua tuhertaen menin kysymään voisikon sittenkin jäädä sairaalaan. Pitkällisten neuvottelujen ja vihaisten silmäilyjen jälkeen  minut hyväksyttiin takaisin potilaaksi.


Siinä vaiheessa minulla oli jo valtava nälkä ja jano ja kysyin voisinko saada jotain syötävää.  Tilanteesta huolimatta ei voitu tyttären kanssa kuin nauraa tälle minun aterialleni. Pieni pala kanankoipea, puolikas sitruuna  ja "soppaa". Soppa oli lämmintä vettä ja oliiviöljyä, ei muuta. Muuta en jättänyt syömättä kuin kanan luun ja sitruunankuoret.😋
Edes sairaalavaatteita ei annettu, vaan makasin yön yli omissa hikisissä vaatteissani. Tytär toi seuraavan aamuna yöpaidan ja puhtaat aluvaatteet ja heti tuntui olo paremmalta. Samalla toi kirjan ja käsityöni, joten aikakin alkoi sujumaan vähän mukavammin. Minä kun puhun vain vähän englantia enkä sanaakaan kreikka niin meinasi aika käydä pitkäksi ja tunsin oloni todella turvattomaksi.


 Yksityissairaala ja hyvin oli rahastamisen tuntua. Jos poski on turvoksissa, niin miksi otetaan esim. keuhkoröntgen ja laitetaan kardiologin tutkittavaksi. Koskaan ei ole minusta otettu niin paljon kokeita ja niin pienen mitättömän vaivan takia . Lopulta makasin siellä tiputuksessa ja melkein tunnin välein käytiin mittaamassa verenpainetta sun muuta.


Aurinkomatkoille annan suuren miinuksen. Minä kielitaidoton eläkeläismummeli olisin todella tarvinnut apua sairaalaan selvittämään mikä on tilanne ja milloin pääsen pois. Am-matkoille pääsin vain chatin kautta ja vaikka pyysin apua minun käskettin vain kääntyä oman vakuutusyhtiöni puoleen. Onneksi edellisen lääkärissäkäynnin takia minulle soitettiin Tanskasta Kansainvälisestä sos-palvelusta (suomenkielellä) ja he alkoivat auttamaan minua toisena päivänä. Laittoivat oman lääkärinsä selvittämään miksi olen sairaalassa ja milloin pääsen pois. Se laittoi asioihin vähän vauhtia. Lauantai-iltana klo 19 sain tiedon että pääsen lähtemään seuraavan aamun lennolla kotia. Siinä ne sitte meni viimeiset lomapäivät hermoillen ja itkua tuhertaen.

Jäihän minulle sentää komeat mustemat muistoksi. Onneksi oli kieli- ja nettitaitoinen tyttäreni Emine mukana melkein koko ajan, muuten en olis pärjännyt näin hyvin.

Aurinkomatkoille laitoin haukkumakirjeen ettei sairas vanha kielitaidoton ihminen saa minkäänlaista apua jos joutuu sairaalaan.  Aikasempina vuosina ei tietääkseni näin ole ollut.


Vaan ei niin pahaa, etteikö jotain hyvääkin. Säästyi rutkasti rahaa kun ei ehditty shoppailemaan edes tuliaisia. Itselleni kerkesin ostaa saippuakupin ja käsirasvan, en muuta ja tytär myös osti saippuakupin ja pienen lumisadepallon.

Tytär paluulennolla kuvasi You tubeen äidin helpotuksen. Jos näkyy, niin laittakaa äänet päälle 😚


34 kommenttia:

 1. Voi hurjaa ja kurjaa, millainen reissu! Oli kyllä semmoinen matkakertomus etten ole moista lukenut. Tervetuloa kotiin ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun kahden vuoden jälkeen lopultakin pääsi reissuun, niin olisihan se saanut paremminkin mennä.

   Poista
 2. Onneksi pääsit kotiin! Olipa kurjaa, että reissu meni noin!
  En vertaile, mutta minäkin jouduin yhdellä Turkin reissulla sairaalaan. Enkä saanut sairaalavaatteita ja ruoat olivat pahoja. Ikkunasta näkyi johonkin vesipuistoon, kiva. Menetin lomastani kaksi vuorokautta. Kuinka kauan sinä jouduit tuolla olemaan?
  Onneksi olet kotona!!!♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ollut kuin kaksi viimeistä vuorokautta viikon lomasta hermoillen koko ajan pääsenkö paluulennolle. Uhkasivat pitää pitempään siellä. Sairaala oli kuulemma Kreetan paras, mutta kyllä turkkilainen sairaala on minusta parempi, kokemusta on siitäkin. Minulla oli ikkunasta ihastuttava näköala viereisen talon seinään. 😝

   Poista
  2. Harmi, jos hylkäät Kreetan yhden epäonnisen reissun vuoksi! Olen käynyt saarella kaksi kertaa. Eka reissu oli Agia Marinaan, josta kävimme kävellen Plataniaksessa ja bussilla Haniassa. Huomattavasti parempi reissu tehtiin Rethymnoniin. Varsinkin jälkimmäiseen lähtisin kyllä uudestaankin!
   Yksin sairaalassa oleminen ulkomailla ON hermostuttavaa! Muistan, kuinka pelotti vastata huoneessa olevaan puhelimeen, kun en tiennyt puhutaanko siellä turkkia, englantia vai suomea. Onneksi viimeisintä, kun puhelu tuli vakuutusyhtiöstä. Ja ONNEKSI oli vakuutus!!!
   Pääsin silloin puoliksi omalla vastuulla pois illalla, kun lento lähti aamuyöstä. Kyllä jännitti!
   Toistan: onneksi pääsit kotiin!!!

   Poista
  3. Kyllä minä mieluummin sijoitan vähäiset varani muihin kohteisiin, esim. Turkkiin tai Sisiliaan, ne ovat minusta ihania paikkoja. Suosikki kaupunkini on ehdottomasti Istanbull.

   Poista
 3. Kyllä on kiva, kun kuitenkin pääsit onnellisesti Kreetalta pois ja omaan ihanaan kotiin, sinä urhea sisko. Vähän jo tuppasi huolestuttamaan sun lomakuvat ja -viestit. -siskos-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedäthän sinä sen että minua ei estä mikään jos jotain päätän. Olisin vaikka repinyt itse letkut pois ja liftannut kotiin tarpeen vaatiessa. No, ehkä en ihan sentään. 😝

   Poista
 4. No huh, jopas oli epäonninen loma. Hyvä kuitenkin kun sait kulut vakuutukseen, eikä tarvinnut jäädä sinne.
  Nuorena kävin yksin Kreetalla ja olen ollut sitä mieltä jo yli 40 vuotta että sinne lähtisin uudelleen. Mutta eipä sitä sairautta kukaan arvaa tulevaksi. kaikeki onneksi et ollut yksin matkassa!
  Hyvää toipumista kotosuomessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulempa että jäi minulla ainoaksi kerraksi Kreetalla. Eikä ainakaan ikinä enää Malemeen. Platanias vaikutti ihan kivalta paikalta ja varmaan jossain toisessa osassa Kreetaa on mukavampaa. Kävimme bussilla Haniassakin enkä pahemmin ihastunut siihenkään kaupunkiin. Minusta Kreetalaiset ihmiset olivat tympeitä ja hymyilemättömiä, ainakin turkkilaisiin verrattuna.

   Poista
 5. Kreeta on hieno saari, mutta pitää tosiaan tietää mihin kannattaa mennä. Näinhän se on monessa kohteessa. Mutta voi kun sairastuit :( Ps. Näkyikö kissoja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tullu minusta Kreeta-fania. Onneksi kerkesimme alkuviikosta jonkun verran kierrellä ihan bussilla ominpäin ja onhan siellä kaunistakin seutua. Jossain toisessa paikassa saarta olisi varmaan ollut viihtyisämpää.

   Poista
 6. Voi miten harmi, että lomamatkasi ei ollut odotusten mukainen. Sairastuminen ulkomailla on aina jotenkin pelottavampaa kuin täällä kotoisassa Suomessa. Onneksi sulla oli tytär mukana <3 Ihanan onnellinne ääni kuului videolla. Halauksia viikkoosi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvät ja pätevät lääkärit siellä oli, täytyy myöntää. Vähän liiankin innokkaita tutkimaan ja testaamaan yksityis-sairaalassa. =D Olisinhan minä ollut hätää kärsimässä jos ei Emine olisi ollut mukana. Täytän talvella 70 enkä enää uskaltaisi matkustella yksikseni juuri näitten vaivojeni takia.

   Poista
 7. Olipahan reissu! Taitaa muistelemista riittää. Onneksi olet kotona. Mutta seuraavalla kerralla on varmaan parempi matka, koska huonommaksi ei enää voi mennä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämmöiset ikävät matkat painetaan unholaan ja muistellaan vaan mukavia kokemuksia. Olihan meillä se tosi mukava päivä retkellä, muistellaan sitä.

   Poista
 8. Voi harmi miten tein loman kävi.😥 Mut onneks oli tytär mukana ettet ollu yksin. Toivottavasti sylkirauhanenkii parani. Harmittaa tein puolesta. Onneks pääsitte kotio.🧡🧡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se mitään, kokemus tämäkin. Jäipähän turhat ostokset tekemättä ja säästyi rahaa seuraavaan matkaan. Meillä painoi matkalaukut palatessa paljon vähemmän kuin mennessä ja koskaan ennen ei ole niin käynyt. 😊

   Poista
 9. Voi Harmin paikka, kun lomasi meni pilalle :( Koskaan ei voi tietää mitä tapahtuu..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Empä tuota enää harmittele. "Etiäpäin sanoi mummo lumessa" 😘

   Poista
 10. No huh,huh - olipa loma... Pääasia että koettelemus ohitse ja toivottavasti vaivakin on jo parantunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei aina samanlaista, sittenpähän tuntuu ne ihanat lomat sitä ihanammilta. Säästy niin paljon rahaakin että uusi loma on jo suunnitteilla.😎

   Poista
 11. Olipa kamala reissu! Paras päivä taisi olla kotiinpaluupäivä. Minä olisin ollut varmaan myös aivan paniikissa. Paranitko kuitenkin lopulta? Ja mitä niistä kokeista selvisi, vai ei mitään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitkä lista on koetuloksia, mutta eihän niistä mitään ymmärrä kun ovat kreikkalaisilla kirjaimilla. Joku oli kuitenkin olis pitänyt olla alle 90 ja minulla oli lukema 847, en tiedä mikä se oli. Lääkkeet heitin lähtö-aamuna roskikseen ja muuten olen parantunut mutta nyt on jalassa joku tosi kipeä. Täytyy varmaan mennä ensi viikolla lääkäriin jos ei itsestään parane. Kyllä paras päivä oli se retkipäivä toiselle puolelle saarta, se oli ihana.

   Poista
 12. Voihan Sude mikä seikkailu. Tuo Aurinkomatkojen toiminta ei siis ole kohentunut sitten 20v. Ennen oli konsulit lähetystöissä, jotka hoitivat matkaiaiset ja heidän ongelmat. Sitten muuttui lait ja käytännöt, matkatoimistot ja vakuutusyhtiöt tulivat vastuullisiki. Ja paljon valituksia.
  Mutta onneksi olet kotona ja tytär mukana ja kaikki lopulta hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turkissa muutaman kerran joutunut lapsen kanssa sairaalassa käymään ja aina on opas tullut mukaan tulkiksi. Nyt ei saanut kuin ynseää kohtelua. Onneksi tuo kansainvälinen SOS-palvelu alkoi auttamaan Tanskasta käsin. No ei se mitään. Niin hyvin säästyi rahat (onneksi vakuutus), että uusi matka on jo suunnitteilla, mutta EI Kreetalle.😎

   Poista
 13. No jopas oli reissu! Onneksi oli edes yksi kiva päivä, se retki toiselle rannalle. Kamala tolleen joutua sairaalaan ja sit ei tiedä mikä vaiva on oikeesti. Noh, rahaahan ne tuolla teki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi oli matkavakuutus niin selvisin kaikesta 27€. Kalliimmaksi olis muuten ne päivät tulleet jos olisin itse ostanut ruokani ja ostellut kaikenlaista mukavaa muistoksi. Vieläkään en oikein tiedä mikä minulla oli, mutta saivatpahan ainakin rahaa kun tekivät niin paljon kokeita.😆

   Poista
 14. Onpa ollutkin tosi ikävä matka! 😒 Onneksi se on nyt jo takana päin ja voisit vaikka kirjoittaa siitä kirjan, millaista voi sattua maailmalla. 😏

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle on sattunut niin paljon hauskoja ja mukavia tapahtumia maailmalla, että niistä voisikin kirjoittaa kirjan. Uusi loma on jo suunnitteilla säästyneillä rahoilla. Täytyy reissata kun vielä voi, eihän sitä tiedä kuinka huonossa kunnossa sitä ensi kesänä jo olen.

   Poista
 15. Huh, olipas matka ja sairaalareissu. Minulla on ollut aikalailla samanlainen kokemus ulkomailla yksityissairaalasta: pois ei pääse ja tutkimuksia tehdään enemmän kuin sielu sietää.

  VastaaPoista