lauantai 23. helmikuuta 2019

Jämät ja romut talteen


Käsitöitä päätellessä jää aina niitä tosi lyhkäisiä langanpätkiä, jotka toiset surutta heittää roskiin. Minä ole niin pihi langoistani, että kaikki hyötykäytetään. Kaikki paria senttiä pitemmät reilusti solmulla yhteen ja mukaan virkkaukseen. Sivupöydälläni on aina tämmöinen työ meneillään johon pikku hiljaa virkkailen tulleet pätkät, joten eivät pyöri missä sattuu.


Ihan huomaamatta niistä syntyykin sitten patalappuja. Mitä enemmän solmuja sisällä, sitä parempi , paksuja ja jämäköitä. Minusta ne ovat niin koreita, että ihan pikku lahjoiksi kehtaan antaa. Aiemmin syksyllä tein pari tyynyä samalla keinolla ja hienoja ovat, mummolatyyliä sisustukseen ;)


Meillähän ei muutenkaan heitetä roskiin mitään jota voi vielä käyttää. Naapuri oli hajottamassa kirjahyllyään roskikseen kun tulin paikalle ja ehdin osan pelastaa.  Mitä parhain kaappi  langoilleni ja Ahududukin tykkää kiipeillä siellä. Toinenkin lasiovi on tallella, kunhan saan sen laitettua takaisin paikalleen. Ihana nahkainen Madeiralta tuotu salkku on aikanaan pelastettu kirpparin roskiksesta ja säilyttää nykyään lankoja.

Minäkö muka hamsteri !!! Niinhän ne jotkut väittää, mutta minä en myönnä sitä =D On hienompaa sanoa että vältän kerskakulutusta ja säästän luontoa.

Selvästikin kevät on etu-ajassa. Sain tänään siivottua loputkin joulutavarat pois vaikka ei vielä olekkaan pääsiäinen.  Yleensä ne väistyvät vasta pääsiäiskoristeiden alta komeroihin. Hyvä minä !!!! =D

26 kommenttia:

 1. :)
  onpa nätti patalappu!!!
  onhan se vissisti ero kerskakulutus/hamsteri!!!
  ...laulussa sanotaan että joulu kestää pääsiäiseen ,ja toisin päin:)))
  Sinä olet onnellinen kaikkinen ihanine koreineen,nyssykköineen,se on elämää:))
  Ihana tarina!!! kiitos!!
  sai minut hyvälle mielelle:))
  ..sitä kevättä kait ootellaan;)
  mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, minä olen onnellinen nykyään. Lapsena ja nuorena sain niin paljon p..kaa niskaani, mutta siitä pääsin yli lääkkeitten ja terapeuttien avulla ja olen ansainnut nykyisen onnellisen olotilani. Kun ihmisellä on lämpöä ja ruokaa ja kissa kainalossa, niin mitä muuta sitä enää tarvitseekaan ollakseen onnellinen ;)

   Poista
 2. Hienoa jämälankojen hyötykäyttöä. Voin kuvitella miten kaunis tyyny tuolla systeemillä syntyy. Jotkut ovat luonnostaan ekologisempia kuin toiset :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ylen saita isäni opetti aikanaan että mitään ei saa heittää pois jos sitä voi vielä johonkin käyttää ;) Nykyään sitä ei kutsuta saituudeksi , vaan ekologisuudeksi =D

   Poista
 3. Minäkin olen pihi,enkä heitä pieniäkään langanjämiä roskiin. Nytkin on keittiön penkillä pari tyynyä tehty noin. Kyllä hyvän ja tarpeellisen hyllykön sait.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän sukupolvi osaa kyllä säästää. Joskus vähän liikaakin ehkä kun kaiken maailman tavaraa kertyy kaappeihin ;D

   Poista
 4. Nätti patalappu. Kerrohan vielä tarkemmin miten teet tuon? En ihan hahmota noita taitoksia tuossa yläkulmassa. Mut on myös kasvatettu siihen ,että mitään ei haaskata. Mun mummu s-05, pesi jukurttipurkitkin aina , niin kuin siinä tv-mainoksessa :) Mun on pakko opetella laittamaan tavaraa pois/ kiertättämään meille ei muuten enää mahdu asumaan. Nykyaika on mahdotonta. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. https://www.martat.fi/marttakoulu/kasityoohjeet/sisustus-ja-keittio/kaksinkertainen-patalappu-pikkusydamilla/ Martoilla näkyy olevan ohje ompelemiseen, paremmin en osaa neuvoa.

   Poista
  2. Kiitos linkistä. Täytyy testata.

   Poista
 5. Minäkin (hamsteri myös) olen tehnyt myös pannulappuja langanpätkistä, ihan pienempiä pätkiä olen säästänyt, ajatuksena että niillä voisi täyttää jonkun pienen käsityön, pehmo-eläimen tai sydämen yms. :) On kivaa olla kierrätys-höperö :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä käytän täytteenä vanhoja hyvin pestyjä tyynyjä. Minulla meneekin niitä paljon, mutta saan niitä naapureilta ja tuttavilta. Ei mene hukkaan nekään =)

   Poista
 6. Hieno tapa käyttää kaikki langan loput. Lopputulos on kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki on hyötykäytettävä minkä vain voi. Meikäläisen koti onkin "kodikas", kaikki tavarat toisten vanhoja suoraan tai kirpputoreilta. Pää-asia että itse viihdyn täällä ;D

   Poista
 7. Todella kaunis patalappu, mummolatyyli on kotoisaa!
  Ihanaa sunnuntaita sinulle Sude <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitenkäs muuten mummolassa kuin mummola tyylillä =D Viimeksi olen ostanut uuden huonekalun liikkeestä (laatikosto) 44 vuotta sitten. Kaikki muu toisten vanhaa tai kirppareilta. Minun avullani ei ainakaan huonekaluliikkeet kukoista =D =D Sunnuntai meni mukavasti, olin 6 tuntia maalailemassa yksikseni.

   Poista
 8. Kävin vakoilemassa patalappuohjeen. Sain Stanstalta kaksi pätkispatalappua tuliaisina. On ne vaan hyvät - ei polta näppejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on minusta yksi parhaista patalappumalleista.

   Poista
  2. Meinasin kommentoida, että vein Vanhalle rouvalle kaksi vastaavaa patalappua tuliaiseksi, mutta hän ehti kertoa sen jo. :)

   Poista
 9. Toi patalappumalli on kiva jämälankojen käyttöön. Ja nättejä tulee.
  Ps. täällä toinen hamsteri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käsityötarvikkeet ovat niin kalliita nykyään ettei niitä raaski roskiin heittää pienintäkään määrää. Aina niille pienillekin tilkuille ja langanpätkille jotain käyttöä löytyy ;)

   Poista
 10. Patalappuun voi tosiaankin jättää solmut sisälle, enpä ole hoksannutkaan vaan aina päätellyt ne pätkätkin.. tosi hieno idea, kiitos :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turhaa työtä päätellä niitä, eihä ne sieltä sisältä näy mihinkään =)

   Poista
 11. Tuolta Outin blogista piipahdin vierailulle blogiisi. Oon mä täällä käynyt ennenkin. Ihana patalappu. Mä niin ihailen kädentaitajia kun itse oon poropeukalo. Mukavaa helmikuun loppua😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun kävit. Tulehan piipahtamaan toistekin ;)

   Poista
 12. Ompa hyvä patalappuidea, itsekin olen pätkistä tehnyt raitaa, mutta päättelen ja on työlästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitäs suotta päättelemään kun ne voi reilusti jättää työn sisään =D

   Poista