sunnuntai 22. marraskuuta 2015

Tämän päivän sankarit


Miniä lähti vanhemman tyttärensä kanssa Barseloonaan shoppailemaan ja nuorempi pääsi Keski-Suomeen mummolaan. Hyvin näkyi Helsinkiläis-tytteli kuitenkin viihtyvän täälläkin kun meille satoi ensilumi ja sitä tulikin todella paljon. Liisa teki innoissaan lumitöitä ja rakentali lumilyhtyjä. Tämän kuvan oton jälkeen lunta vasta alkoikin kunnolla tulemaan ja nyt sitä on tosi paljon.


Lauantaina ehdittiin tekemään vaikka mitä. 
Ensin käytiin tutustumassa palo-asemaan, saatiin pullakahvit ja molemmat voitettiin pieniä palkintoja arvonnassa. Tämä oli molemmille meille eka kerta palo-asemalla.
Iltapäivällä mummo opetti Liisalle kynttilän tekoa vanhoista kynttilänjämistä. Tehtiin oikein tuoksukynttilöitä kun sattui löytymään vanha laventeli-tuoksuöljypullo. Minun piti tehdä kauniita raitakynttilöitä, mutta kun en malttanut odottaa massan jäähtymistä tarpeeksi, niin yläosa sekoittui ja tuli ruskeaksi. Alemmat siistit ovat Liisan tekemiä.
Sitten Liisa valmisti meille ihanan kana-aterian ja opetti mummollekin helpon pippurikastikkeen teon.  On se kumma kun 12v on parempi ruoan laittaja kuin 63v mummo. =) Onneksi tyttö on tullut siinä isäänsä ja äitiinsä, eikä mummoonsa.


Liisa toi tuliaisiksi led-kynttilöitä ja lyhtyjä ja joulukukan. Kynttilät pääsivätkin lauantai-iltana heti tosi käyttöön kun meiltä meni sähköt. Onneksi oli nämä kynttilät, ettei tarvinnut ihan pimeässä olla. Kissojen takia kun ei sisällä uskalla oikeita paljon poltella.

Meidän alue kuului siihen pahimpaan sähkökatkos-alueeseen Suomessa ja ennuste oli, että sähköt saadaan  takaisin vasta keskiviikkona. Metsissä tarpovat miehet sanoivat, että nyt on pahin tapaus miesmuistiin. Kun kaikki toimii sähköllä, niin elämä käy hankalaksi pitkän katkon aikana. Ei minua niin haitannut kylmä ruoka ja pimeys, vaan kylmyys. Sunnuntaina piti jo sisälläkin olla koko ajan täkki niskassa ja talvikengät jalassa. En uskalla edes ajatella minkälaista heillä on , joilla on karjaa hoidettavana. Naapurissa olevaa vanhustentaloa oltiin jo evakuoimassa. Onneksi vedentulo ei sentään katkennut, niinkuin joskus on käynyt. 
Nyt sunnuntai-iltana tapahtui ihme, meille saatiin sähköt, monessa muussa paikassa on vielä sähköt pois. Kuinka hyvältä maistui ensimmäinen pannullinen kuumaa kahvia ja patteritkin lämpenevät pikkuhiljaa.  On niin autuas olo, ettei tiedä itkiskö vai naurais. 

Olen niin syvästi kiitollinen ja kunnioitan näitä miehiä, jotka ovat jaksaneet pitkää päivää tarpoa metsässä syvässä lumessa helpottaakseen meidän elämäämme. He ovat tämän päivän sankareita. Hanget ovat täällä todella syvät ja katkenneet puidenoksat eivät yhtään ole helpottaneet urakkaa. En varmasti ole ainut tänä iltana joka kiitollisuudella ajattelee heitä.

24 kommenttia:

 1. Ihmettelen vaan, kun ei lapsuudessani ikina ollut noin pitkia sahkokatkoja. Lyhempiakin vaan mielestani harvoin kesalla ukkosilla, kun salamat polttivat muuntajia tms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikanaan taisi niin monessa talossa olla puu- tai kaasuhella, ettei sähkökatkoja huomannut. Minäkin asuin 40 vuotta sitten täysin puilla lämmitettävässä talossa.

   Poista
  2. Kylla mina muistaisin, jos olisimme talvella joutuneet kynttilanvalossa istumaan, vaikka lammitys ja ruuanlaitto olikin puilla.

   Poista
  3. Voihan se syy olla siinäkin, että aikoinaan isännät kulki itse metsissä ja kaatoivat sähköjohtoja uhkaavat puut jo kesällä. Nyt ajetaan metsäkoneilla ja kaadetaan vaan ennalta määrätty suuri alue, eikä kukaan huomaa enää yksittäisiä puita.

   Poista
 2. Karjatilalliset ovat taineet jo varautua omilla varageneraattoreilla sähkökatkoksiin. Heille, kun sähköt ovat jo elintärkeitä. Vanhainkotien ym. pitäisi kyllä varautua varajärjestelmillä sähkökatkoksiin.
  Mukavaa, kun voit olla nyt kynttilänvalossa tunnelmoidaksesi, eikä olosuhteiden pakosta. Kynttilän valosta on mukavampi nauttia lämpimässä, kuin varpaat kuurassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän niitä varageneraattoreita ole vara vanhuksille rakentaa joka paikkaan, kun täytyy maksaa isoille herroille osinkoja =( Meillekin rakennettiin hieno vieras-satama purjehtijoille ja siellä palaa valot talvellakin ympäri yön muun kylän ollessa pimeenä. Se on sitä säästöä.

   Poista
 3. Teillä on ollut Liisan kanssa tosi mukavaa. Sähkökatkos on siellä varmasti ollut todella paha. Elenia on minullekin lähetellyt tekstareita kotitalosta, joka on ilmeisesti välillä ollut ilman sähköä ja välillä taas sähkö on tullut takaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi Liisa ehti lähteä kotiinsa ennen kuin alkoi todella palelemaan. Tuolla kilometrin päässä ei kuulemma ole vieläkään sähköjä, mutta onneksi kauppa sai jo sähköt, että saadaan ruokaa ostettua.

   Poista
 4. Kuulostaa mukavilta matkoilta. Etenkin tämä matka mummolaan! Liisalla on ihanaa kun saa mummon kanssa puuhata ja mummo Liisan kanssa. Molemmat oppivat toisiltaan. Niin arvokasta ettei rahalla saa!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelkäsin että Liisa olisi katkera, kun ei päässyt äitinsä mukaan, mutta ei ollenkaan. Hyvin viihtyi täällä mummoa auttamassa. Liisa onkin mummon tyttö ♥

   Poista
 5. Liisalla ja mummolla onkin ollut mukava päivä :)

  Kyllä joskus hirvittää, kun nämä sankarit lähtevät tuuleen, tuiskuun, ukkoseen yms. korjaamaan vikoja. Meikäläinen ei nokkaansa ulos pistäisi sellaisella ilmalla, mutta nämä menevät. Luonnonvoimille emme mahda mitään - onhan näitä myrskyjä ollut monenlaisia. Ja olisiko sähkölinjoja nykyään enemmän ja metsureita vähemmän eli puut kasvaa liian lähellä linjoja ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nykyään ei metsureita taida paljonkaan olla ja nekin vähät ajelevat vaan suurilla metsäkoneilla. Kyllä nämä korjaajat ovat tosi sankareita, ei siihen joka ukosta olisikaan.

   Poista
 6. Palavatko nuo kynttilänjämistä tehdyt uusiokynttilät kunnolla? Lapsena niitä tehtiin, mutt ajotenkin olen muistelevinani, etteivät ne oikein jaksaneet palaa. Muistanko väärin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän näitä ole raaskittu polttaa =) Muistelen, että savuttavat ainakin normaalia enemmän. Ulkolyhteessä minäkin yritän noista eroon sitten päästä. Pää-asia olikin, että oli mukavaa tekemistä Liisan kanssa =)

   Poista
 7. Ihanaa kun mummi sai Liisan vieraaksi ja ihanaa kun teitte kaikkea kivaa yhdessä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liisa ehtii vielä tulemaan mummonkin luo. Muutaman vuoden päästä alkaa poikaystävät ja muut menot eikä mummot kiinnosta. Vanhempi tyttö (16v) ei ole ehtinyt enää muutamaan vuoteen tulla mummolaan. =)

   Poista
 8. Niin se on, että lapsista ja lapsenlapsista pitää nauttia kun aika on, sitten ne kasvaa ja tulee ne muut kiireet, mutta paljon myös heille noista ajoista jää.

  Työkaverin mies on sähkömies ja välillä päivystää myrskyjen tiedotteiden mukaan. Monet kerrat on ollut vielä metsässä, jonne yöllä on lähtenyt, kun me ollaan aamulla menty töihin. Ei voi kun hattua nostaa.
  Esikoiseni on vapaapalokunnassa ja he käyvät myös kaatuneita puita korjailemassa pois metsäteiltä ja linjoilta sähkömiesten apuna. Tärkeää apuvoimaa siis hekin.

  Toivottavasti kaikki saavat sähköt takaisin pian.

  Terkuin Mustakissa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä moni talo olis palanut meidänkin kylällä ilman VPK:ta. Onneksi näitä reippaita miehiä löytyy vielä. Olen itsekkin ollut VPK:n lyhyellä kurssilla jossa opetettiin sammuttamaan rasva- ja sähköpalo, yleisimmät palot ravintola-oloissa. Uskaltaa toimiakin, kun tietää mitä pitää tehdä.

   Poista
 9. Tämmöisinä aikoina sitä on kiitollinen kun on tulipesiä sisällä, ei se niin haittaa ettei ole valoa tai voi uunia käyttää, mutta että on edes lämmin niin se on paljon se.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eräällä ystävälläni oli sähköt pois 63 tuntia, mutta onneksi niin vanha talo, että siellä on puuhella. Kyllä tuli itselläkin ikävä puulämmitystä.

   Poista
 10. kiva päivä teillä. Kynttilöistäkin tuli niin hienoja. Kyllä elämä pitää virkeänä näillä arktisilla alueilla! En silti vaihtaisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisin kyllä viettää joka toisen kuukauden jossain etelässä, mutta kukas mun kissoja hoitais sen aikaa, ei onnistu.

   Poista
 11. Olipa kiva viikonloppu teillä! Minä täällä kateellisena katselen lumikuvia - meillä kun ei lunta ollut viime talvena ollenkaan. Sähkökatkoista tosin en välittäis...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olihan meillä lunta........liikaakin. Vaan eipä ole enää, tänään on melkein kaikki sulanut pois. Ihan hyvä, pääsee taas pyörällä kauppaan =)

   Poista