lauantai 20. huhtikuuta 2024

Peipoilla on nyt hätä


Koko talven olen syöttänyt samaa lintukatrasta. On ollut tali- ja sinitiaisia, pikkuvarpusia, kuusi mustarastasta ja punatulkkupariskunta. Välillä pyörähtänyt myös tikka ja orava. Nyr on vanhat vieraat joutuneet väistymään kun uudet tulokkaat valtasivat terassini.

Ensin tuli järripeipot, sitten viherpeipot ja muutama päivä sitten tavalliset peipposet. Tuli vaan samalla paksu kerros luntakin ja linnut ovat nälissään.


Kolme kertaa päivässä käyn kuorettomia auringonkukansiemeniä laittamassa ruokintapönttöön, mutta sekään ei tunnu riittävän. Tuntuu että kylän kaikki peipposet ovat minun terassillani  koko valoisan ajan. Yritin kerran laskea ja yhdellä kertaa oli noin 60-70 peipposta. Vakiovieraani eivät uskalla sekaan tulla vaan seuraavat tilannetta kauempaa.

Välillä koko piha hiljenee yhtäkkiä ja siitä tiedän että haukka on tullut apajille. Nälkähän se tietenkin on silläkin. En vaan ole kertaakaan nähnyt että se olisi ketään kiinni saanut vaikka syöksyileekin paikalle ja istuu sitten lähistölle kyttäämään.

Toivottavasti lumet sulaa nyt äkkiä pois ja ruokintaurakkani helpottuu.


Aina ei jaksa virkata ja silloin neulotaan sukkaa. Lanka ostettiin tyttären toivomuksesta viime kesänä Turkista ihan värin takia, en muista merkkiä. Matkoilla on aina koukku ja puikot varulta mukana ja nämäkin aloitin ja elokuussa. Varressa jotain valepalmikon tapaista .

Sukkablokit on tilattu Wishin kautta Kiinasta ja en suosittele. Tuntuvat olevan kertakäyttötavaraa. Erittäin ohutta vaneria ja koukku.osa meni molemmista heti poikki. Eipä nuo juuri mitään maksaneetkaan joten ei tullut suurta taloudellista tappiota.


Olenhan minä näitäkin virkkaillut taas, sillä kyllä se kesä ja markkinat vielä sieltä tulee. Kuusi pientä kettulasta.


Ja tietenkin pieniä kissanpoikasiakin. Tykkään itse tuosta mustasta kollipojasta.  Harmi ettei tuota kirjavaa housulankaa ole enempää.

Virkkailu jatkuu, eihän tämmöisillä lumisadekeleillä viitsi uloskaan lähteä.

25 kommenttia:

 1. Ruokailijat on tosiaan vaihtuneet lintujen ravintolassa. Tosin punatulkut pitävät pintansa edelleen. - tarkkailijat Pepsi ja Max

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi vaan kun noita lentäviä paisteja joutuu katsomaan lasin läpi, ei yhtään kivaa.-Maija ja Ahududu 😾😾

   Poista
 2. En osaisi sanoa, mikä kissoista on paras, kun kaikki näyttävät kivoilta. Kaksi oikeanpuoleista kettua näyttävät siltä, että niillä on erityisen ovelat suunnitelmat ;)
  Ompas valtavasti lintuja! Kissat varmaan on ihastuksissaan ;) Tintti -TV toimii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ketuista yritän tehdä ovelan näköisiä ja kissoista lempeitä. Kissoja harmittaa kun en päästä niitä ulos lintuja pyydystämään. Joutuvat kyttäämään ikkunan läpi. 😾

   Poista
 3. Nälkäisiä meilläkin riittää omien lisäksi - muuttajat tulivat ja tuo takatalvi teki meille ja heille sellaisen tempun, jota ei olisi tarvittukaan. Siemeniä kuluu ja vien mustarastaille rusinoitakin, näläisille kelpaa! Kauniit sukat teit, ihana väri!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos rusinavinkistä, taidampa minäkin kipata rusinani pihalle. Siemeniä ei meidän kylän kaupoista enää saakkaan.

   Poista
 4. Minäkin olen syöttänyt lintuja koko talven ja meinasin saada sydärin, kun Tokmannilta oli lopetettu lintujen ruokahyllyt ja tilalle oli laitettu vappukrääsä olkihattuineen päivineen. Grillitkin oli haalattu esiin. Nyt olen etsinyt linnuille ruokaa ja loysin kolme kiloa pähkinöitä ja kaksi kiloa kuorittuja auringonkukkia. Pönttö täyttyi kerralla niistä, koska oli syöty viimeiseenkin muruseen. Täytän ison pontön joka toinen päivä ja ruokin tämän kylän mustarastaat, sinitiaiset, peipot ja talitintit. Nyt on vuorossa lähikaupungit, josko jossain vielä olisi linnunruokaa. Meillä nimittäin lumi ei ole ollenkaan sulanut ja nyt saimme yli 10 cm lisää lunta. Maa ei ole avoinna kuin muutamasta hyvin auratusta tienpätkästä ja yhtään pörriäistä ei ole missään. Olen ihan järkyttynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on meilläkin kaikki lumen peitossa ja molemmista kylän kaupoista on siemenet loppuun myyty. Toivottavasti linnut älyää palailla etelämmäksi , ainakin linnunlaulu on huomattavasti vähentynyt eilisestä

   Poista
 5. juu ruokkia saa noita lintuja.mustarastaat tulivat vasta muutama viiko sitten,yleensä ovat koko talven.ne raukat eivät osaa syödä lintulaudalta ovat ehkä kömpelöitä.tikka ja orava kyllä pärjäävät.muuta väkeä kyllä riittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saman olen minäkin huomannut että mustarastaille pitää ruoka laittaa maahan. Ajattelin nyt kokeilla kelpaisiko rusinat kun ei kuorittuja auringonkukansiemeniä saa enää mistään meiltä.

   Poista
 6. Linnuille ruokaa melkein kesäkuulle asti. Meillä on jäätä meressä vielä 60 cm. Hankeakin piisaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä menolla luntakin piisaa kesäkuulle asti, joten ei auta kuin ruokkia lintuja etteivät ihan kuole nälkään.

   Poista
 7. Jännä tuo ensimmäinen kuva! Onpas paljon lintuja! Harmittaa, etten ole nähnyt punatulkkuja vuosiin. Sukkien väri on ihan paras!
  Hyvää kohta alkavaa uutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa kuvassa niitä on enää vähän, pyrähtivät karkuun kun näkivät minut ikkunassa. Lentelevät nyt suurina parvina ruokaa etsimässä ja tuota märää naapuritkin ihmetelleet. En ole minäkään moista laumaa ennen nähnyt ja nyt ovat porukassa kaikki kolme peippolajia.

   Poista
 8. Olet saanut melkoisen katraan ruokittavaksesi. Meillekin on ilmaantunut talvilintujen joukkoon muutama Piepponen ja järripeippo, mutta vain muutama. Pakkasta ja lunta riittää, saisi jo talvi loppua, kyllästyttää lumen tulo. Piha oli jo lähes lumeton ja yhtenä aamuna lunta oli taas paksu kerros. ☹️ Kauniit sukat ja somat ketut ja kissat. Kissan kirjavat housut näyttää vähän siltä kuin niissä olisi paikkoja, hauskat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu että parvi on vähän harventunut. Onkohan pakkanen puraissut vai ovatko älynneet palata etelämmäksi, toivottavasti. Lunta senkun tupruttaa lisää.

   Poista
 9. Samat lintuhommat täälläkin. Västäräkkikin tänään ilmestyi tarkistamaan lintulaudan annin. Nätit sukat ja nuo sinun ketut ja kissat niin söpöjä kaikki. Kunpa tää takatalvi jo loppuisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruokkishan noita mutta minulla on siemeniä enää pariksi päiväksi. Molemmista kylän kaupoista loppui lintujen ruoat jo viime viikolla. Täytyy kuskata omat rusinat ja kuivat karpalot pihalle jos ne vaikka kelpais jollekin. Kyllä niin kyllästyttää jo lumen tulo, mutta nytkin sitä tupruttaa tuolla oikein kunnolla.

   Poista
 10. Peipot meillekin on tulleet isona parvena ruokailemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kun ne tajuais palailla vähän etelämmäksi takaisin. Luonto puijasi niitä oikein kunnolla noilla lämpimillä päivillä välillä.

   Poista
 11. Moro ihanat ketut, kissat ja pikkusisko! Täällä Tampereen seudulla ruokitaan punarintaa, viherpeippoa, sinitiaista. Talipalloja, joissa on siemeniä murentelin kukkapenkin kivireunalle. Kelpaa näköjään. Täytyykin rusinoita mustarastaalle laittaa. Nälkä on kova lintuväellä nyt. Saanko sanoa rumasti, sanon kuitenkin. Voi v....tujen kevät (= virallinen 5.vuodenaika) tätä lumentuloa, riittäis jo! - siskos -

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mieliala painuu väkisinkin miinukselle tämmösillä keleillä, vaan eiköhän se kesä tule joskus kuitenkin. Hyvää syntymäpäivää sinulle kuitenkin, syö kakkua ja hörpi samppanjaa minunkin puolesta. 🌹🌹🌹🌹🌹

   Poista
 12. Lintuja on paljon meilläkin. Uusia lyhteitäkin viriteltiin syöttöpaikalle siementen lisäksi. Hyvin näyttää kelpaavan. Ihania oot virkannu. Musta kissi housuineen on tosi söpö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etpäs arvaa mihin se musta kissa on lähdössä.😸

   Poista