sunnuntai 25. syyskuuta 2016

Marmaris, Turkki


Siinä se ihana Marmaris lepää vuorten sylissä meren rannalla.

Itse kävin ensimmäisen kerran Marmariksessa jo vuonna 1982, kun Aurinkomatkat toi paikalle ensimmäiset turistit, meidät suomalaiset. Silloin paikka oli ihastuttava aito kalastajakylä, joka valitettavasti on muuttunut nykyään turistikaupungiksi. Paikka on myös turkkilaisten lomalaisten suosiossa, joten kyllä siellä maan tunnelmaan kuitenkin vielä pääsee. Torstaisin on vielä maalaismarkkinat, jolloin paikka kuhisee maalta tulleita pussihousuissa kulkevia naisia ja miehiä.

Suomalaisista siellä pidetään edelleenkin, joten voin suositella kielitaidottomillekin lomalaisille, aina löytyy apu jostakin läheltä.  

Kuva netistä

Turkin poliittinen tilanne ei siellä näy mitenkään, ihan on turvallista niin kuin ennenkin.  Korkeintaan sen huomaa kaupoissa reilusti kohonneina alkoholin hintoina. Meitä se ei haitannut =) 

Nuoret naiset ovat siirtyneet huomattavan paljon käyttämään taas huivia. Rannalle oli myös ilmestynyt paljon burkinia käyttäviä turkkilaislomailijoita. Kuvaa en kehdannut ottaa, joten se on lainattu netistä.

Yhtenä päivänä katsoin kun merestä nousi kaksi naista yhtä-aikaa. Turkkilainen niin kauniina burkinissaan, vanhemmanpuoleinen oikein lihava turistinainen punaiseksi palaneine ihoineen, pelkissä bikinihousuissa roikkuvat tissit paljaina hyllyen. Kyllä oli turisti räävittömän näköinen, onneksi ei sentään ollut Suomi-pipo päässä =DOijoi, kyllä oli isä vanhentunut, semmoin kuivettunut harmaa äijänkäppänä =) Näytti varmaan minua 10 vuotta vanhemmalta, vaikka onki 9 vuotta nuorempi. Enhän minäkään enää kyllä mikään hoikka tyttönen ole, mutta siltikin ;)

Välillä käytettiin isä parturissa, jossa parturi polttaa samalla nenä ja korva-karvatkin. Turkkilaiset miehethän eivät itse partaansa aja, vaan sitä varten mennään parturiin. Voin suositella suomalaisillekin miehille Turkin-lomalla, erittäin edullista ja miellyttävä kokemus.

Isä oli ollut aivan hermona, että jos tytär ei tulekkaan. Niimpä sitten ensimmäiset päivät vaan kierreltiin katuja ylpeänä näyttämässä :"Kizim geldi".  Vanhaa äitiä ei huomioinut juuri kukaan ;) Tytär sai heti ensimmäisenä iltana isältään tervetuliaislahjaksi kauniin kultaisen kaulakorun ketjuineen.Vaikka Marmaris on pieni kaupunki, niin kyllä siellä saa aikansa hyvin kulumaan vaikka pitempäänkin. Esim. on monenlaisia veneitä ja laivoja joilla voi lähteä merelle. Nämä pieniä taksiveneitä, joilla pääsee pieniin lähikaupunkeihin.


Tai sitten voi lähteä päiväksi tai illaksi risteilylle Viikinkilaivalla.


Pieniä poikia varmaan innostaisi eniten tämä Merirosvolaiva, jossa kuulemma miehistökin on pukeutunut merirosvoiksi.  Me aikuiset naiset ei viitsitty kuitenkaan siihen nousta =)


Parina päivänä olimme myös läheisessä Icmelerin kaupungissa,jossa isä asuu ja on töissä. Huomattavasti pienempi paikka kuin Marmaris ja jotenkin vielä aidompi. Lämmintä vaan oli 39 astetta, joten paljon ei jaksettu käveleskellä. Onneksi meri-ilmasto on niin erilaista, ettei moinen lämpö haitannut pahemmin minuakaan ja hotellihuoneessa pelasi ilmastointi mainiosti.

Turkista pois lähtiessä tapahtui minua naurattanut sattumus. Kentillä on tiukat turvatarkastukset ja henkilökohtainen "kopelointikin" tehdään kahteen eri kertaan. Minulla oli päällä edestä vetoketjulla kiinnitettävät rintaliivit. Toinen turvatarkastaja (nainen) kiinnostui oikein näplämään liivejäni paidan läpi ja oli jo sen näköinen että kohta mennään sivummalle tiukumpaan syyniin. En minä sinne halunnut, joten tempasin puseron ylös ja sanoin suomeksi :"Ei ole pomminpiuha, ne on vaan tissiliivit". Siihen loppui minun tarkastukseni ja sain jatkaa matkaa, tytärtäkin vähän nauratti.

Johan tässä tuli juttua. Kerron ensi kerralla ostoksistani ja mitä sieltä yleensä kannattaa ostaa.

28 kommenttia:

 1. Tervetuloa Koti-Suomen syksyyn. Toivottavasti lämpö helli jumit ja kolotukset pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jumit lähti, mutta kova yskä ja pieni kuume tuli tilalle ;)

   Poista
 2. Oli ihanaa lukea unelmien toteutumisesta

  VastaaPoista
 3. Ai sinullahan oli hieno reissu!! Mina olen kaynyt Turkissa monta kertaa lahes joka kolkassa, sen Gazaan lahetetyn "avustuslaivan" selkkauksen jalkeen loppui reissut valitettavasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä oli reissu. Isä uusi tyttären paperitkin, niin että tytär on nyt merkattu naimattomaksi muslimiksi kotipaikka Ermenek siellä Kaakkoi-Turkissa. Eipä noista onneksi ole haittaakaan, jos ei hyötyäkään tällä hetkellä :)

   Poista
 4. Hihittelen täällä tuolle turvatarkastukselle :)
  Ihana loma teillä on ollut ja upeissa maisemissa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi hyvä että ovat tarkkoja, niin ei ole pelkoa joutua pommin kanssa samaan koneeseen.

   Poista
 5. Kivoja lomakuvia! Vai sellaiseen turvatarkastukseen jouduit :D :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minä joka paikassa alakkaan tissiliivejäni julkisesti esittelemään, mutta silloin se oli paikallaan =D

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Hyvällä kameralla ja taidolla oliskin saanut tosi hienoja kuvia. Nämä ovat tämmöisiä muistoksi otettuja räpsyjä =)

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Heti alettiin säästämään uutta matkaa varten ♥

   Poista
  2. Niin sitä pitää! Turkki, kun vie sydämen, niin sille ei voi mitään ;).

   Poista
  3. Minä se sinne menetin jo 40 vuotta sitten, mutta sain osan takaisin tuon tyttöni Eminen myötä =)

   Poista
 8. En ole kade, en ole kade, en ole kade, EN OLE ;)) Mutta kyllä menisin tuonne, jos vaan voisin... Ihana lämpö, ihana ruoka, ihanat ihmiset. Siitä on jo liian kauan, kun Turkissa viimeksi kävin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinne vaan. Halpa paikka oleilla ja Dolmus-bussilla voi liikkua paikasta toiseen, niin minäkin tein.

   Poista
 9. Voi,kuinka tuli kaipuu tuonne. Marmariksessa olen käynyt vain kerran ja Alanyassa kolme kertaa. Tytär oli varmaan iloinen kun sai tavata isänsä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tytär ja isä olivat mölemmat iki-onnellisia, minä olisin viihtynyt paremmin ilman isän seuraa ;D

   Poista
 10. Teillä kiva reissu. Ja parasta ettei siteet ole katkenneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuttu paikka ja tutut ihmiset, oli niin kiva käväistä taas.

   Poista
 11. Ihanaa että pääsitte matkaan ja että se oli onnistunut! Sait varmasti paljon uusia maalausaiheitakin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Empä kerennyt yhtään semmoista kuvaa ottamaan, vähän nyt harmittaa.

   Poista
 12. Voi että on mukava kun oot päässyt reissuun. Siellähän on syyskuuussa vielä mukavat kelitkin. Kyllä minä oon ihmetellut sitä ranskalaisten suhtaumista tuohon burkiniaan..niinkuin maailmassa ei olisi ihan oikeitakin ongelmia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullekin sopisi burkini nykyään paremmin läskien piilottamiseen, ei vaan näkynyt kaupoissa tarpeeksi isoja =)

   Poista
 13. Kiva kuulla, että matka onnistui kaikinpuolin hyvin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikin puolin oli onnistunut matka. Vähän kyllä harmitti, kun isän töitten takia päivät olivat niin aikataulutettuja, kotona kun ei kelloa tarvi katsoa koskaan =)

   Poista