lauantai 3. lokakuuta 2015

Kissan yhdeksän miinus yksi henkeä


Eilis päivä meni surressa ja  sairasta kissaa hoitaen. Luulin jo että Berniinalla on lähtö edessä, johan noita ikävuosiakin on 9. Puolenpäivän aikaan olin asiasta jo ihan varma.
Pernulla on jo jonkun aikaa tullut limaa suusta. Yöllä se oli nyt yskinyt kirkasta verta lattialle. Aamulla kissa oli hyvin huonokuntoinen ja verta valui koko ajan suusta. Ruoka ei maittanut, ainoastaan vettä joi. Makoili vain raukeana paikallaan, mutta silmät olivat kirkkaat, eikä vilkkuluomi noussut esiin. Siitähän yleensä tietää kissan sairastavan.

Minulta on aikaisemminkin kuollut vanha kissa samalla lailla oirehtien. Kun silloin soitin eläinlääkärille, sieltä sanottiin vain, että se tekee nyt kuolemaa, mitään ei ole tehtävissä, anna sen nyt vain kuolla rauhassa. Tuntien päästä en enää kestänyt, vaan soitin että sen on saatava armopiikki heti ja niin kissa lopulta nukutettiin ikiuneen.

Päätin nyt sitten katsoa iltaan asti ja soittaa sitten vasta lääkärille jos mitään ei tapahdu, onneksi.
Päivän se makoili ja minä seurasin huolestuneena vieläkö henki kulkee. Vaan kun alkuilta saapui, mitä teki Berniina. Nousi reippaana ylös ja käveli ruokakupilleen syömään, pyysi vielä lisää kun kuppi tyhjeni.


Sen jälkeen käveli tyytyväisenä kamariin ja valloitti lankakoppani nukkumapaikakseen. Saa pitääkin sen kun on kerran noin sopivan kokoinen. Tänä aamuna valui vielä pahanhajuista kuolaa suusta, mutta nyt siinä ei enää ole verta. Päästin jo uloskin kun kovasti tahtoi ja tuolla se nyt makoilee tyytyväisenä auringonpaisteessa.

Luulempa että sillä olikin vain hammasongelmia, mutta en pääse kunnolla katsomaan kun ei anna kurkkia sinne. Täytyy nyt seurailla tilannetta. Jos vielä alkaa sairastamaan, niin ei auta kuin viedä sitten piikille. Eläkerahoilla ei juurikaan ole varaa vanhalle kissalle mitään kalliita hoitoja alkaa maksamaan. Tällä hetkellä tilanne näyttää kuitenkin jo ihan hyvälle. Vanhojahan nuo alkaa koko porukka jo olemaan, nuorinkin Maija on jo 6 vuotias.  Täytyy vain toivoa että jaksavat vielä monia vuosia terveenä  elää seuranani.

.........

Hahaa, pääsin lopultakin tutkimaan Pernun suuta. Se onkin näköjään purrut vahingossa kieleensä aikamoisen haavan. Eipä ihme jos suusta valui kirkasta verta. Onneksi en vielä vienyt nukutettavaksi. Ihanaa , johan helpotti.

40 kommenttia:

 1. Oi, kun helpottava lukea, että Bernina voi paremmin. Aina, kun verta vuotaa suusta, niin tulee mieleen rotanmyrkky. Onneksi ei tässä tapauksessa. Paranemisia....eihän 9-vuotias ole ollenkaan vanha kissaksi :) Mukavaa viikonvaihdetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän tuo minustakaan vielä niin vanha ole ja jos oikein olen laskenut, niin ainakin 6 henkeä pitäis olla vielä tallella =) Sen verran se on sairastellut.

   Poista
 2. Toipumisia Berninalle ja sinulle säikähdyksestä, aurinkoista syksyn jatkoa koko poppoolle :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä valuu kuola suusta, joten ihan vielä en ole helpottunut. Jospa se siitä kumminkin menis kohta ohi.

   Poista
 3. Niinpä minäkin ajattelin tuota myrkkyä ja sitten hampaan irtoamista :) Onneksi oli vain haava.
  Ihmislapselle tuli kerran omasta hampaasta haava kieleen ja verta tuli tulvimalla :) Mutta lääkäri oli sanonut että kieli paranee nopeasti kun on niin verevä :)
  Hyvä kun selvisi kissan vaiva! Paranemista toivottelen minäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi paljon näkyy verta tulevan kielen haavasta, mutta tiesin heti että suussa sen vian piti olla kun oli niin kirkasta. Nyt olen imenyt netistä niin paljon tietoa, että voisin vaikka alkaa "kissankuolatohtoriksi" =)

   Poista
 4. Huh kyllä varmasti säikähdit. Onneksi kaikki nyt jo ok.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin niin sydän syrjällään ja kerkesin tytöllekin soittaa huonoja uutisia, mutta onneksi alkoi tokenemaan jo noin pian.

   Poista
 5. Voi näiden kanssa. Onneksi ei ollut pahempaa. Mahtoi olla suu kipeä, kun pienemmästäkin on eikä voi syödä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin vain kuvitella kuinka kipeä se on. Vieläkään se ei pysty syömään kuin liemiruokaa. Onhan näistä kissoista murhettakin, jos vaikka onkin enemmän iloa.

   Poista
 6. Hui kun Berniina säikytti! Toivottavasti on vielä useampi elämä jäljellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Berniinalta on jo muutama elämä varmaan mennyt sairastellessa, mutta on niitä vielä jäljelläkin. Tämä on semmoinen reppana ollut koko ajan muihin kissoihini verrattuna. Vaan eiköhän tästä taas selvitä. Turhan kallista eläinlääkärissä käynti vaan. Naapurin kissa oli yön yli tarkkailussa, eikä mitään vikaa löytynyt, lasku 350€, huhuh.

   Poista
 7. Luulin että vaan minä pureskelen kieltäni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onkohan se dementtiaa kun ei muista kumpi on ruokaa ja kumpi oma kieli =)))). No, olen minäkin purrut kieleeni ja sattui ihan kamalasti vaikka ei haavaa tullutkaan. Kuinkahan se sattuukaan, kun tulee kunnon verta valuva haava =(

   Poista
 8. Onneksi selvisitte säihkähdyksellä, eikä ollutkaan vielä eron aika ,huh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä nuo katit säikäyttelee oikein kunnolla.

   Poista
 9. Voi pientä kissaa<3 Mutta jospa eläisi niin vanhaksi kuin äitini kissa,21v. Ja vielä olisi elänyt, jos olisi äiti jaksanut lääkitä, diabetes tuli kissalle. Koska äitini oli itse sairas ei ollut vaihtoehtoja. Pääsi kissavanhus vaivoistaan piikillä. Oli kyllä surullista vaikka oli vanha. Mutta nyt kovasti voimia kissalle ja sinulle myös<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla eli aikaisemmin äiti- ja poikakissa 22 ja 23 vuotiaiksi. Niitten kuolema ottikin sitten todella koville enkä meinannut toipua surusta ollenkaan. Ei lemmikin kuolemaan totu koskaan, mutta vähän helpommalla sentään olen sen jälkeen päässyt.

   Poista
 10. Henkeä pidätellen luin kertomustasi ja helpotus valahti jäseniin, kun kissa selvisi. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että eläinlääkärit on aivan liian kalliita, mutta minkäs teet? Minustakin näyttää, että Muksu vähän ontuu ja hammaslääkäriin pitäisi viedä. Ei auta, että eläinlääkäri asuu naapurissa. Se ei vain toimi niin, että marssisin sinne : D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei sitä turhaan sanota, että kissalla on yhdeksän henkeä. Minulla on aina ollut vain näitä maatiaiskissoja ja ovat tosi sitkeitä. Olipa vaiva mikä tahansa, niin ohi menee muutamassa päivässä , eivätkä sairasta pitkään niinkuin ihmiset. Olenkin jo oppinut, että seuraan ensin muutaman päivän ja vasta tosi hädässä lähdetään eläinlääkäriin. Meidän kylän lääkäri on etupäässä "lehmälääkäri" joten yleensä hän vain pistääkin nukutuspiikin, joten siinäkin syy miksi en hevillä sinne mene kissani kanssa. Jyväskylän yksityislääkärit taas ovat niin kalliita, ettei sinne ole vara mennä. Vanhoiksihan nuo minun katit ovat silti eläneet, jos eivät sitä ennen ole auton alle jääneet. Vanhin 23 vuotiaaksi =)

   Poista
 11. No eipä ollu vielä kisun aika siirtyä kissojenmaahan, kiva ku on toipunut ja kielikin paranee ajan myötä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt parin päivän päästä on sama haiseva karvakasa kuin ennenkin, eikä vaivoista tietoakaan =) Kunnolla kyllä säikäytti, mutta nytpä tiedän senkin, että kielestä valuu tosi runsaasti verta.

   Poista
 12. Onneksi Berninalla oli vielä henkiä tallella :) Toipumista hälle <3

  VastaaPoista
 13. Kylläpä säikäytti! Toivottavasti toimpuminen edistyy jo hyvää vauhtia. Hyvää eläintenpäivää Berniinalle ja kaikille muillekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin kyllä jo varma hengenmenosta, mutta näyttääpä tuo toipuvan taas. Vielä kuolaa aikalailla ja syöminen on hankalaa. Eläintenpäivää onkin nyt vietetty porukalla makoilemalla =)

   Poista
 14. Enpäs ole ennen kuullut, että kissat purevat kieleensä. Kissat ovat hyviä toipumaan. Maalaiskissoihin ei edes kärsi koskea, kun ne sairastavat. Usein menevät makoilemaan piiloon ollessaan kipeitä. Hyvää vointia vaan kissalle ja kissan emännälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä oliko purrut vai muuten repinyt, mutta iso ja syvä haava oli kielen sivussa ja verta tuli tosi runsaasti. Mummokissa meillä on semmoinen, että jos se vähänkään on kipeä, niin lähelle ei ole menemistä. Toiset kyllä antaa silitellä ja hoivata. Tavallisia maalaiskatteja nämä minullakin kaikki on.

   Poista
 15. Hyvä kuulla että kisuli toipui, Mukavaa sunnuntaipäivän jatkoa, niin ja eläintenpäivää kaikille nelijalkaisille ja omistajilleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän se tuosta taas tokene. Pernu on semmoinen vahinko-altis katti =)

   Poista
 16. Kylläpä kissa säikäytti. Onneksi oli 'vain' haava, sellaiset paranevat pian. Vaan on ne hetken kipeitä. Mulla on koiralta poistettu enimmillään 7 hammasta kerralla (kyllä niitä jäi vielä). Se ei kyllä paljon soseita kummempaa pariin päivään syönyt, mutta enpä olis pystynyt sellaisen jälkeen itsekään syömään muuta kuin jäätelöä :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulta vedettiin keväällä poskihammas ja minähän olin niin mahdottoman kipee sen jälkeen =) Voin vain kuvitella miten kipee on sitten kun kielessä on syvä haava eikä saa edes kipulääkettä.

   Poista
 17. Onneksi pääsitte säikähdyksellä sekä sinä että kisuli :)

  VastaaPoista
 18. Hienoa, saat nauttia kissan seuratasta edelleenkin. Toivottavasti vielä hyvän matkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan minulla noita seuraneitejä, 4 yhteensä =)

   Poista
 19. Huh huh, pelkäsin jo Bernun puolesta<3. Nekku täytti jo 10 ja on vielä ihan tyttönen, enemmän pennulta näyttää kuin Taavi. Neiti taitaa olla sellainen "Aira Samulin" tyyppi - elikkäs ikinuori:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saas nähdä miten tässä vielä käy, kuolaaminen ei vaan ota loppuakseen.

   Poista
 20. Huh, onneksi pääsit Pernun kanssa säikähdyksellä. Kissathan voi elää 20 -vuotiaaksikin toiset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on kokemusta noista yli 20-vuotiaistakin kissoista. Meillä ei kissaa hävitetä ennenkuin on ihan pakko =)

   Poista