sunnuntai 28. kesäkuuta 2009

Rasismia?

Pojan mökillä käydessäni näin siellä vanhoja koulun opetustauluja. Pani miettimään, kuinka meilläkin suhtautuminen ulkomaalaisiin on muuttunut, (toivottavasti parempaan suuntaan). Tauluissa oli kuvattuna eri kansalaisuuksia . Vain yhdessä oli tummaihoisia ja kansalaisuus Hottentotit. Muita Afrikkalaisia ei sitten ollutkaan. Ilmeisesti kaikki tummaihoiset olivat hottentotteja.


Eräs ystäväni kertoi, että hänen tätinsä seurusteli aikoinaan Ghanalaisen mustan miehen kansssa. Mies tuli käymään Tampereella ja herätti suurta ihmetystä. Illalla , kun piti mennä saunaan, pikkupojat eivät uskaltaneet mennä yhtä aikaa. He katsoivat kuitenkin ikkunan takana, josko musta mies laittaa isän saunanpataan. Pojat eivät olleet nähneet mustaihoisia kuin Tarzan filmeissä ja luulivat , että kaikki mustat ovat ihmis-syöjiä.

Aikanaan pelattiin paljon Mustaa-Pekkaa. Siinäkin kaikki perheet olivat vaaleaihoisia ja -tukkaisia. Ainut paha kortti olikin Musta-Pekka, pieni neekeripoika fetsi päässä ja pussihousut jalassa.

Ja meitäkö ei kasvatettu rasisteiksi. Toivottavasti asiat ovat menossa parempaan suuntaan.Onko muilla muistoja "hottentoteista" ja "ihmis-syöjistä"? Olisi kiva kuulla.

6 kommenttia:

 1. Ajattele,mulla on ollut kansakoulussa sellainen aapinen,jossa oli aina joka kirjaimesta loru. Sitten oli N-kirjain,niin siinä luki: Neekeri pesee kasvojaan,eikä valkene ollenkaan. Eikö kauheeta rasismia opetettiin lapsille. Ja kyllä mä muistan,että laulettiin hottentottilauluja. Onneksi maailma on kuitenkin parempaan suuntaan tään osalta mennyt ja luulen,että matkustelu on poistanut ennakkoluuloja. Mä ainakin olen ajatellut,että olen mennyt mihin maahan tahansa,niin miten ystävällisiä paikalliset ihmiset ovat. Tosin tiedän,että tottakai he turisteja rahan toivossa palvelevat,mutta kun täällä ei osata edes sitä! Saitkohan sä mun lähettämän sähköpostin?

  VastaaPoista
 2. Oli ne ennen koulukirjat sellaisia, että niissä ei kovin mairittelevaa kuvaa mustista annettu. Ens lauantaina on tarkoitus mennä kaupungin järjestämälle sightseeing-reissulle muutaman somalin ja muutaman afgaanin kanssa. Mitä nyt ennen on niiden kanssa kaupungilla liikkunut, niin ihan mielenkiintoista on ollut. Monet asiat, joita itse pitää tavallisina, on heistä ihmeellistä. Jo se, että nyt ei aurinko näin kesällä laske, on heistä hyvin kummallista. Juuri tulleet saattavat kysellä, koskas täällä se yö tulee, kun koko ajan vain on valoisaa ja aurinko paistaa.

  serkkusi Sanna Oulusta

  VastaaPoista
 3. Tuli mieleen noista neekereistä, että meni vähän yli tää neekeri touhu siinä vaiheessa kun kymmenen pientä neekeripoikaa,kirja, muutettiin nimeksi, yksikään ei pelastunut. Niin että on tässä jotain muutosta tapahtunut... Tässä kyllä oli mielestäni pikkuisen liioittelun makua. Ja eikös neekeri sana ole taas ihan luvallinen ilmaisu? Mutta kouluaikaisia muistoja ei oikeestaan oo, kun kouluaikaan mua kiinnosti kaikki muu, ei niinkään opetus, heh ;) ( ja ei tainnu "neekeritkään" kiinnostaa ;)

  VastaaPoista
 4. Niin ja neekerin suukotakaan ei oo enää neekerin suukkoja, hmm.. onks ne jotain brunebergin pusuja...Vai suklaa suukkoja tms... Mun mielestä sana neekeri on ihan nätti, tuo mieleen kauniin tumma pintaisen ihmisen ;)

  VastaaPoista
 5. Kiitos Intsu, huomenna vastaan sinulle pitkällä kirjeellä. Samaa aapista minäkin olen lukenut.
  Sanna..minä yritin noin 20 vuotta sitten saada yöllä taksia Oulussa mustan miehen kanssa. Ei onnistunut, ennenkuin mies meni syrjemmälle piiloon. Muutama taksi sanoi suoraan, ettei nekruja kuskaa.
  Kastehelmi...sinä olet niin nuori, ettei koulussa enää puhuttu hottentoteista ja neekereistä.Olet sinäkin kumminkin varmaan syönyt Lakupekka lakritsia,paperissa kikkarapää neekeri.

  VastaaPoista
 6. Oli mukava saada näin pitkiä kommentteja, kiitos teille kaikille.

  VastaaPoista