torstai 24. maaliskuuta 2011

EU-ruokakassi

Tämä postaus on pelkkää nurinaa.

...

Muutama päivä sitten tuli tv:stä ohjelma, jossa muutama ihminen "köyhäili" noin 100€lla viikon. No voivoi, ottipa koville. Meitä, joiden on PAKKO tulla toimeen huomattavasti vähemmällä, on pilvin pimein täällä Suomessakin. Sen takia koko ohjelma oli minusta ihan pilkan tekoa :(


Tänää oli meidän kylällä se kuuluisa EU-ruokakassien jako.

Ei sitä kaikille annetakkaan. Ensin lasketaan kaikki tulot, lisät, tuet ym ja siitä vähennetään vuokra, velankorot ja sairauskulut. Jos loppusumma on alle 400€/kk, saa EU-kassin. Meitä hakijoita oli taas piiiiitkä jono.

Tässä se "salainen sisältö": pussi vehnäjauhoja, pussi sämpyläjauhoja, paketti kaurahiutaleita, paketti maitojauhetta, paketti kauradiggestiivikeksiä, 5 pakettia mysliä, 2 pakettia hapankorppuja, 3 pakettia näkkileipää, 2 pussia makaroonia ja 8 pussia juustomakaronia (joka on niin pahaa, ettei koirakaan suostu syömään sitä). Välillä makaronia ja näkkileipää on enemmänkin. Tämä ihanuus jaetaan kerran kuussa. Kaupunkipaikoissa kuulemma on lisäksi kaupoista poistettuja leikkeleitä, hedelmiä ja leipää. Meidän kylällä kauppiaat mieluummin heittävät ne lukkojen taakse roskikseen :(.

Välillä tuntuu, että makarooni ja näkkileipä tursuu jo korvistakin, mutta kaikki on otettava, mitä jostain saa. Onneksi vaatteita välillä löytää kirpputoreilta, vaikka isot koot maksaa sielläkin enemmän.
Sosiaalitoimisto onneksi maksaa kaikki lääkärin määräämät hoitokulut ja saapihan sieltä välillä vähän ruokarahaakin.

...

Aikaisemmin en olisi kehdannut millään hakea apua sossusta. Nyt ajattelen, että koska olen kaksi lasta yksin elättänyt ja kasvattanut, koko ikäni maksanut veroja ja kaikenmaailman sosiaalimaksuja, niin omianipahan haen pois nyt kun olen pulassa. Pääsis vaan jo eläkkeelle, sitten pärjään omin avuin.

...

Se siitä nurinasta. Löysin tässä kirpparilta aivan ihanan väristä Tico-tico-lankaa kerän edullisesti ja siitä valmiistuu nyt sukat ensi joulun myyjäisiin. Aloitan jo näin aikaisin niihin valmistautumisen niin sittenpähän on mitä myydä :)


Kun ulkonakin on niin kylmää ja märkää, eikä kukaan päästä sisälle.

....

Ei meillä synkistellä, purinpahan vain vähän mieltäni ja nyt tuonkin asian voi sitten unohtaa. Ulkona tuulee ja pyryttää, mutta nyt on lähdettävä viemään koiraa pissille ja sitten kirpparille katsomaan, olisiko lankoja tullut lisää.

...

Kyllä se aurinko paistaa välillä risukasaankin :)

...

20 kommenttia:

 1. Näinpä. Tässä jokin aika sitten uutisoitiin, että keskimäärin 4-henkinen perhe käyttää 300 e VIIKOSSA ruokaan. Meidän nelihenkinen perhe käyttää 300 e KUUKAUDESSA ruokaan, kun ei enempään ole varaa. Mies tekee 30 h viikossa osa-aikatyötä (sai työpaikan nyt helmikuussa kuuden vuoden yhtäjaksoisen työttömyyden jälkeen!), minä 13,67 h viikossa osa-aikatyötä, mutta vain 30 viikkoa vuodessa, eli 22 viikkoa vuodesta olen työttömänä. Vaan eipä olla soskusta saatu mitään, kun ollaan niin "hyvin toimeentulevia". Ollaan kuitenkin pärjätty! :) Ei ne suuret tulot vaan ne pienet menot, eikös? :) Enkä kyllä oikein tiedä, mitä voisin edes enempää tarvita, mitä minulla tällä hetkellä on?

  VastaaPoista
 2. Ihan järjetöntä ,muka kamalaaa, minä pärjään jos olisin yksin 20 e viikossa, kyllä tuo ohjelma oli hööööö!
  Olen kanssasi samaa mieltä!


  Komeet eväät sinulla!
  Kyllä kannattaa hakea ,jos on tarve!

  Voi kisuja onko Armas jo hyväksytty Berniinan silmissä :D

  VastaaPoista
 3. Miekin katoin k.o. ohjelman ja naurettavaa tosiaan oli. Elokuvissa ei yksinkertaisesti käydä, jos rahaa ei ole. Olisivat edes ottaneet kokeiluajaksi kuukauden, viikkohan on aivan mitätön aika. Samaa mieltä olen MariJ:n kanssa, että ei ne suuret tulot vaan ne pienet menot. Kauppojen roskisten lukitseminen ja syömäkelpoisen ruoan roskiin laittaminen on minusta raivostuttavaa, kaikki sellaiset kaupat tekisi mieli laittaa boikottiin. Opettelisivat kauppiaat tilaamaan tavaroita sopivasti, ettei tarvitsisi roskiin heittää, eihän se ole kenenkään etu. Itse asun niin syrjässä, että täällä ei kauppoja ole, mutta jos kaupungissa asuisin, niin kävisin kyllä välillä freeganismia harjoittamassa, eikä yhtään hävettäisi.

  VastaaPoista
 4. Suomessa kaupat laittaa ruokaa roskiin ja jotkut näkee nälkää. Tämä lenee sitä demokratiaa parhaimmillaan. Kissat odottaa emäntää :-DD

  VastaaPoista
 5. Saahan tänne purkautua, se tekee välillä hyvää.. Harmi kun en nähnyt kyseistä ohjelmaa, en voi siitä kommentoida, mutta kyllä on Suomen maassa niin paljon meitä jotka näkkileivällä elää... Tänään päätin hemmotella itseäni ja ostin kaksi (!) levyä suklaata (tarjouksesta) :)

  VastaaPoista
 6. Eihän "hyväosaiset" osaa edes ajatella, mitä se "B-luokan kansalaisten" elämä on. Tuttua on meillekin EU-kassit, kyllä kannattaa aina ottaa, kun ilmaiseksi saa.
  Toisaalta, kun on koko elämänsä ollut köyhä, lapsesta asti, niin on tottunut köyhäilyyn, säästäväisyyteen ja kierrättämiseen. Ei ollenkaan hassumpaa tämäkään elämä :)

  VastaaPoista
 7. Tottakai saa purkaa mieltää, ja asiaa kirjoititkin !
  No Sinä aloitat ajoissa joululahjat.. eipäs tule kiire :D

  VastaaPoista
 8. Kiitos , että kirjoitit tärkeästä asiasta. Kyllä se on totta, että ihmiset ovat todella eriarvoisia tänä päivänä. Naistenlehditä saa lukea ihmisistä, jotka pääasiassa syövät ulkona. Tämä vaan esimerkki. Meidän suvun abiturientti dyykkasi viime kesänä roskiksesta leipää veljensä kanssa ja pidin sitä ihan pelkästään positiivisena. Hän asi pienellä paikkakunnalla, missä ei ollut roskikset lukon takana. Hän epäili,että kauppias tiesi, että sieltä roskiksesta otetaan kun laittoi ruuat aina niin siististi pakkuksissaan järjestykseen. Nuorilla on rohkeutta tuollaiseen. Miks pitää heittää ruokaa roskiin niin paljon!

  VastaaPoista
 9. Kyllä "nuristakin" saa. Sekin kuuluu elämään ja nyt on ihan asiasta kyse.

  Sitä varten sosiaalitoimisto on olemassa, että ne jotka oikeasti apua tarvitsevat, saisivat sitä.

  Tsemppiä toivottelen!

  VastaaPoista
 10. Saapi nurista ja aihettakin on!Tsemppiä!

  VastaaPoista
 11. Kiitos rohkaisun sanoista blogissani! Kuule meidän seurakunnassakin jaetaan niitä ruokapaketteja ja niitä tulee yllin kyllin ja kuka vaan saa ottaa,eikä tuloja tarkisteta. Minäkin olen ottanut montakin pussia ja jakanut sitten tarvitseville. Itselle en toki ole ottanut,kun tälläkertaa oma toimeentuloni on ihan ok.

  VastaaPoista
 12. Minäkään en ole kyseistä ohjelmaa nähnyt mutta tiedän kyllä mistä puhut,meillä kun aloitimme perheen perustamisen tosi nuorina niin kyllä oli kynsin ja hampain taisteltava toimeentulon eteen,kummallakaan ei ollut koulutusta,ei työtä,kyllä niitä kasseja tuli silloin haettua useampaan kertaan.Ja totta puhut että joskus se aurinko paistaa risukasaankin.Viikonlopun toivotukset!

  VastaaPoista
 13. Aina kannattaa asiat sanoa niin, kuin ne on. Minäkin pienellä eläkkeellä kituutan.. Voin kyllä opetella kuitenkin säästäväisyyttä ja miettiä mitä Oikeasti tarvitsen. Onneksi mies on töissä ;D

  VastaaPoista
 14. Tuo ohjelma ei vaan anna tosiasiallista kuvaa köyhän elämästä, ei viikossa näe.

  Ja kyllä 100 euroa viikossa on ruhtinaallinen summa, ken sillä elää.

  VastaaPoista
 15. Hyvä, että noita ruokakasseja nykyään saa. Silloin, kun me oltais tarvittu, niitä ei saanut kuin Jouluksi Pelastusarmeijalta. Ja silloinkin kun mies kävi pyytämässä, häneltä kysyttiin:"Oletko juoppo?". Miehen vastattua, ettei ole, ei saanut kassia.
  Mie olin silloin kotihoidontuella, mies työttömänä (peruspäivärahalla) ja kaksi pientä lasta elätettävänä.
  En muuten huomannut tuota ohjelmaa ollenkaan. 100€ viikossa ei ole mitään köyhäilyä. Kuten sanoit, ohjelma tuntuu ihan pilkanteolta.

  VastaaPoista
 16. Minäkään en sitä "köyhäily" ohjelmaa en ole nähnyt.
  Jonkinlainen epäsuhta on noiden ruokakassien jaossakin. Tiedän paikkakunnan jossa niitä jaetaan kaikille ketä vain viitsivät hakea kyselemättä sen kummemmin talouden tilaa ja siltikin siellä jää niitä yli.
  Mielestäni ei ole laisinkaan häpeä tuota apua vastaanottaa. Apupakettien nötkötit on siis vaihdettu juustomakaroniin, selkeä nuononnus mielestäni. Vai pelätäänkö että voisi lihasäilyke loukata jotakuta kasvissyöjää ;)

  VastaaPoista
 17. Harmi kun jäi tuo ohjelma katsomatta. Oliko tuo 100e tarkoitettu vain ruokaan vai pitikö sillä saada muutakin? Satasella saisikin paljon ruokaa viikoksi...

  VastaaPoista
 18. Ohjelmaa en nähnyt mutta tämän sun kirjoituksen luin ja kuvan näen.
  Ai että oli hyvä ku kirjotit tästä ja tuo kuva oikeasti näyttää mimmonen se kassi on.
  Huh huh, ei naurata ei.
  100e viikossa ei munkaan mielestä ole oikeasti köyhäilyä.
  Tsemppiä sulle ja jos alkaa näkkäripuu kasvaa korvista niin eiköhän me sulle yks pehmeä leipä jostain keksitä;)

  VastaaPoista
 19. Heip Kassi näyttää aika yksinkertaiselta jos olisi vaikka mies. Minäkin taitaisin saada kassin. Sairastamine ei ole helppoa.
  Entä se jatkuva euron venytys. Eläke oletko jo selvittänyt mitä saisit. Minulle ei näet käynyt kovin hyvin siinä hommassa.

  VastaaPoista
 20. Minä olen kanssa aina välillä joutunut hakemaan noita eu-kasseja, auttavat kyllä kovasti päivittäisiin ruokakuluihin. Varsinkin työttömänä ollessa, jos on tullut jotain odottamattomia kuluja. Kuten esim. pyykinpesukone rikki tai lääkemenoja.
  Osa ihmisistä kuvittelee, että apua saa helposti, jos vaikka on yksinhuoltaja ja työtön ja sairautta perheessä. Niinhän se ei ole, vaan pitää niellä ylpeytensä, raahata lippuja ja lappuja ympäri kaupungin eri virastoja päivästä toiseen. Kunnes jostakin jotakin apua saa.

  VastaaPoista