keskiviikko 6. syyskuuta 2023

Huh mikä loma



Täytyy sanoa että tällä kertaa loma meni niin sanotusti "ryyppäämiseksi". Kun päivälämpötila on 40 asteen molemmin puolin ja yötkin lähemmäs 30 astetta, niin pakko on koko ajan juoda jotain. Kuumuuden takia koko lomasuunnitelmat menivät uusiksi. Mitään ei jaksanut tehdä, lilluttiin vain tunti tolkulla meressä kaulaa myöten vedessä olkihattu päässä. Vettä tuli juotua pullotolkulla joka päivä ja tietenkin tätä hyvää turkkilaista teetä.

Huomasin turkkilaisen piimän, eli ayranin tosi hyväksi janojuomaksi.Voisin kokeilla tehdä itsekkin, laimennetaan turkkilainen jugurtti vedellä ja lisätään suolaa. Piristää kuumalla kummasti oloa.


Höpsähdin aivan mansikkapirtelöiden juomiseen, ne kun maksoivat alle euron paikallisessa Burger Kingisä.

                                                 

Kuplateetä, ihmejuomaa. Tätä saa kuulemma muutamasta paikasta Suomessakin, mutta minulle aivan uutta. 



Lasi täynnä pieniä juomaa sisältäviä kuulia jotka poksahtelevat hauskasti suussa. Hyvää oli. Tytär oli jossain saanut ja halusi tarjota minullekin uuden elämyksen. 


Ayrania vähän tasokkaammassa ravintolassa oikein pronssimukissa tarjoiltuna. Ruokakin oli oikein maittavaa paikallista.


Ja taas teetä. Joka päivä pienellä kujalla johon ei turistit eksy. Tyttären isä sinne opasti suojaan auringon paahteelta. 



Mitä, taas teetä. 😄 Ihmeesti tuo tulikuuma tee vaan maistuu kuumallakin ilmalla ja virkistää oloa.

Minä armoton kahvin kittaajaa jolla menee päivässä lukematon määrä kahvikupillisia muutuinkin matkalla teen juojaksi. Tosi kuumalla ei kahvi oikein maita vaikka muuten tykkäänkin  turkkilaisesta kahvista. Vain pari kupillista join koko kahden viikon aikana. Tässä oli erikosta se että vesilasissa killui ruusunnuppu. Se antoi vedelle miedon ruusun maun. Ostinpa niitä sitten kotiinkin kun kaupassa silmmääni osui.



Palatessa aamulla Helsingissä oli alle 10 astetta, aika kova lämpötila-ero. Nyt minä sitten makaan viidettä päivää kuumeessa omassa sängyssä. Onneksi ei tarvitse yksin nukkua, kuten kuvasta näkee, ja naapuri toi litran marja-aroniamehua, joten eiköhän tästä taas hengissä selvitä.

Ihana oli kuitenkin reissata ja heti alkoi säästäminen seuraavaa matkaa varten.

Kirjoittelen vähän lisää reissusta, kunhan tästä vähän tokenen.

 

24 kommenttia:

  1. Ayran on ihana hellejuoma. Juuri tanaan Israelin lahes 40 asteisessa helteessa taas totesin. Ja teeta juon terveena vaan Turkissa. Vain siella se maistuu. Pikaista paranemista sinulle!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toinkin kilonpussin teetä mukanani Suomeen ja onneksi sitä saa lisää Jyväskylästä turkkilaisten kaupasta. Ihan järkevä siirtymä nyt kun kahvin hinta on noussut kovasti Suomessa.

      Poista
  2. Emäntä luki meille jostain romaanista tässä keväällä että ne ihmiset sinä kirjassa joi aina helteellä teetä, koska se kuuma aiheutti elimistön reaktion viilentyä. Jännä juttu. Nyt Ahududu hoitajan taidot peliin! - Pepsi ja Max

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se totta on ja turkkilaiset näyttää tietävän sen. Jatkuvasti lipittävät teetä kuumalla ilmalla. Molemmat kissat ovat ihan kiitettävästi toimineet hoitajina kun muuten ihan yksin täällä sairastelen. Tytär joutui heti lähtemään opiskelupaikalleen.

      Poista
  3. Varsinainen juomapostaus! Nuo helmet näyttävät jännittäviltä. Kyllä lienee nyt elimistö puhdistunut, kun on oikein hikoillut ja vastaavasti juonut reilusti ;) Niin ja tietysti kroppa lionnut vedessä ;)
    Harmi, kun iski tauti. Miten se tuleekin niin usein just kotiinpalattua. Lämpötilaero oli huikea. Ahududu on varmaan iloinen, kun pääsi kotiin lomaltaan. Nyt se jaksaa hoidella sinua. Paranemisiin!

    VastaaPoista
  4. Kroppa on säilötty suolavedessä talvea varten ja sisäkalut putsattu runsaalla juomisella. Matkaturvotuksen laskettua olinkin laihtunut kolme kiloa vaikka söin ja herkuttelin ihan reilusti. Ahududu kapasi heti takaisin hoitopaikkaansa, oli niin lellitty siellä hyvin.

    VastaaPoista
  5. Niinhän sitä sanotaan, että kuumalla pitäisi juoda kuumaa. Kun puhut turkkilaisesta teestä, niin et tarkoita sitä omenateetä? Toin sitä joskus Turkista niin, etten saanut kannettua matkalaukkua kadulta kotiin.
    Onpa ikävää, että sairastuit kotiin palattua, mutta ennemmin kotona Ahududu kainalossa, kuin reissun päällä, eikö? Pikaista paranemista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ikävä tuottaa sinulle pettymys, mutta se omenatee on vain turisteja varten kehitelty kuuma esanssimehu.🤫 Minä juon vain sitä oikein mustaa ja kuumaa teetä pikkulaseista niin kuin paikallisetkin. En tuonut kuin kilon sillä saan sitä Jyväskylästä lisää..Ei tämä flunssa mtään, mutta näytän ensi postauksessa sen kunnon rakkulan joka meinasi väkisin jo ajaa lääkäriin.😬😄

      Poista
    2. Olen minä sitä 'aitoakin' juonut. Iiks, näin jo kuvan siitä rakkulasta!? Onhan se jo parantuntut???

      Poista
    3. Paranemaan päin sekin, onneksi

      Poista
  6. Kyllä siellä ainakin juotu on ja montaa eri lajia näköjään. Pikaista paranemista sinulle ja pian tietysti parannetkin, koska sinulla on niin hyvä hoitaja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerrankin voi rehellisesti sanoa että ryypättiin joka päivä 😄 Alkoholista me ei välitetä kumpikaan, mutta onneksi muutakin juotavaa oli tarjolla.Ainoa viinapullo tuotiin kissanhoitajalle pyynnöstään palkaksi kahdesta viikosta.

      Poista
  7. Tampereelta ainakin löytyy tuota kuplateetä, se tuntuu kyllä hauskalta suussa. Paranemisia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tytär tiesi että Suomesta saa kolmesta paikasta sitä. Ihan mukavaltahan se tuntui suussa, suosittelen kokeilemaan.

      Poista
  8. Kaikkea voisi kokeilla, niinkuin kuplateetä. Muuten lipittelen yleensä yrttihaudukkeita, mutta kuumalla vois koettaa tuota mustaa teetäkin. Liekö turkkilainen tee erilaista.
    Toivotaan että tauti hellittää, on siinä ollut iso lämpötilaero kotiin tultua. Mukavat hoitajat on sulla ainakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuusi päivää piti kuumetta, mutta nyt on onneksi ohi. Kyllä tuntui mukavalta herätä terveeseen päivään, vaikka vielä on heikko ja hutera olo.

      Poista
  9. Huh, huh onpa ollut kuuma loma. Fiksua juoda paljon. Caffitellassa muistan nähneeni kuplateetä, maistanut en ole. Toivottavasti olet jo parantunut/parantumassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 40 astetta on minun ikäiselleni ehdottomasti liikaa. Niin jäi suunnitellut retket ja käynnit tekemättä kun en uskaltanut riskeerata terveyteni takia, harmi.

      Poista
  10. Hauska juiomapostaus. On kyllä ollut kurjuutta tuo liiallinen lämpö. Reissulla kun haluaisi nähdä myös paikallisia nähtävyyksiä.No ainakin juomapaikkoja on löytynyt.
    Paranemishaleja sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä oikea "ryyppyreissu", hihi. Toivottavasti ensi kesä ei ole yhtä kuuma ja olen vielä matkustuskuntoinen.

      Poista
  11. Hyvä kuulla et oot jo paranemaan päin. Mut muista hoitaa ittes terveeksi ettet ala liian aikaisin touhuamaan
    On se hyvä et nuo kissit meitä hoitavat kun sairastellaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiedä oliko flunssa vai corona, mutta onneksi ei ole kuumetta enää.Kotikin on sen näköinen että viikko on tullut vain maattua. Vaan välikö sillä kun ei tänne kukaan eksy sisälle.

      Poista
  12. En ole koskaan juonut niin paljon teetä ja yleensä vielä ompputeetä kuin aikoinaan Turkin reissuilla, se on niin hyvää.
    Voihan tauti, onneksi taidat olla jo paremmassa kunnossa ja lämpötyynykin on siellä apuna (karvakamu siis)
    Leppoisaa iltaa Sude <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en tykkää omenateestä, teen pitää olla tummaa ja kuumaa.

      Poista