lauantai 27. helmikuuta 2021

Kevään merkkejä


Vanha kansa sanoi että talven selkä taittuu Matin-päivänä 24.2. ja tottahan se taas oli. Meillä satoi vielä aamulla lunta, mutta iltapäivällä tippui vesi kattorännistä.

  • Jos Mattina pyryttää, niin sitten on Matinpäivän jälkeen 7 isoa pyryä ja joka isolla pyryllä 7 pienempää pyryä.
  • Matinpäivänä karhu kääntyy toiselle kyljelle ja sanoo: “Yö puolessa, nälkä suolessa!”
  • Jos Matinpäivänä räystäät tippuvat, niin tulee pitkä kesä.
  • Kun Matinpäivän jälkeen ensi kertaa pohjoispuolen räystäistä tippuu vettä, on yhdeksän viikkoa kesän tuloon/jäiden sulamiseen.
  • Mitä sää Mattina, sitä ilma heinäkuussa.
  • Matinpäivältä päivä päreeksi, varis kukoksi.

Noitten ennusteiden mukaan meillä on kesä yhdeksän viikon päästä. Tuota viimeistä ennustetta en ihan ymmärrä mitä se tarkoittaa.

                                 

"Jos harakka kantaa kortta nokassaan, se on kevään merkki". 

Naapuritalon puussa istui 12 harakkaa pitämässä palaveria. Siellä ei nauraa räkätetty, vaan keskusteltiin maltillisesti ja jaettiin tulevia pesäpaikkoja. Kovin oli sopuisa kokous ja lopulta hajaannuttiin kukin omalle sovitulle reviirilleen. Eiköhän se tämäkin ole selvä keväänmerkki.



Olen nyt saanut ensimmäisen rokotuksen, sillä kuulun 1. riskiryhmään. Eipä siitä pahemmin tullut jälkivaikutuksia, illalla särki koko yläselkää, mutta sekin johtui varmaan liiallisesta jännityksestä ja käsitöiden tekemisestä.

 En vain ymmärrä Jyväskylän valintaa rokotuspaikasta. Matkaa keskustasta 5 km, joten huonojalkainen ei sinne jaksa kävellä. Linja-autoja sinne ei mene ollenkaan ja Kela-taksi tulee maksamaan 50 €. Jos ei itsellä ole autoa tai tuttavaa joka lähtisi viemään, niin eipä houkuta lähteä piikille. Moni tuntemani köyhä eläkeläinen on nyt sanonutkin että jättää rokotuksen ottamatta tämän takia. Onneksi minulla on ystävä joka lähti viemään ja lähtee varmaankin uudestaan toukokuun lopulla.


Minä aion nyt kuitenkin nauttia keväästä. Potkuri ei enää kulje ja rollaattoria on raskasta työntää tuolla sohjossa, mutta eiköhän se tästä kohta helpota.🌞

37 kommenttia:

  1. Täällä onkin myös niin keväinen sää :) Asteita on +6 mittarissa ja auriko paistaa,kivan piristävää.Eilen kun käytiin isännän kanssa kävelylenkillä, niin oli pusero ihan kostea,kun niin hiki tuli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt kun vielä piristyisi ulkoilemaan eikä vain ihastelisi ikkunan läpi. =)

      Poista
  2. Hauskoja nuo uskomukset! "Matinpäivänä karhu kääntyy toiselle kyljelle ja sanoo: Yö puolessa, nälkä suolessa!”. Näitkö uutisen, että Korkeasaaren nallet olivat jo heränneet uniltaan? Sitä viimeistä en ymmärrä minäkään.
    Vähänkö surkeasti järjestetty rokotuspaikka!!! Onneksi sinulle järjestyi kyyti! Tuli vaan mieleen, että jos samaan tavalliseen taksiin lyöttäytyisi neljä rokotettavaa samalta suunnalta, niin paljonkohan kyyti silloin tulisi maksamaan..?
    Aurinkoista helmikuun viimeistä viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Korkeasaaren karhut tiesi että nyt on Matinpäivä. Sen verran on ilmastot muuttuneet että kaikki vanhat ennusmerkit eivät päde enää. Liisan liukkaista ja Kaisan kaljamista ei ollut tietoakaan, mutta toivottavasti Matti-ennusteet pitävät paikkansa

      Poista
  3. Hauskat uskomukset. Minäkin kuulin ensimmäisen keväänmerkin töänään. Talitintti lauloi ihan oikeaoppisesti kuuluvalla äänellä, Minä sain myös rokotteen eilen ja toukokuussa on toinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä niin mukavalta kuulostaa kun ulkoa kuuluu tip tip tip ja tsirp tsirp tsirp.
      Onneksi rokotukset ovat päässeet alkamaan, joten toivoa oikeasta kesästä on taas.

      Poista
  4. Mattina oli aamulla pakkasta, mutta lauhtui + puolelle päivällä. Joten kyllä räystäät tippui. Vettäkin satoi, oli pilvistä. Jäät on kyllä jo alkaneet sulaa, on ollut lämmintä.
    Linnut laulaa, ja talitintitkin monella äänellä, voisi sanoa ihan raivoisasti. Kävely ei kyllä enää houkuta, on niin kamala keli. Liukas, sohjoinen, jäässä ja välillä hiekalla. Onneksi lumihanki on jo sulanut matalammaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulee se kevät nyt, uskotaan ainakin niin. Auringon puolelta meilläkin on lumet sulaneet huimaa vauhtia ja varjon puolelta avitin lapioimalla sitä pois. Kohta vois hakea koivun oksia maljakkoon. Niin monta viikkoa kuinka monta päivää menee silmujen puhkeamiseen, silloin on kesä.

      Poista
  5. Alkuviikolla kyllä monta kertaa kesää kaihoten ajatteli, kun ties monettako päivää lumikolan jatkeena hiki päässä taapersi. Onneksi alkaa maaliskuu, niin eikös se sitten jo ole uusi lumi vanhan lumen surma.
    Kyllä se vaan jo kevättää, ihanaa! Kuuntelin tänään, kun talitiainen lauleli täysin palkein titi-tyy-tyytä.
    Etkö saanut valita rokotuspaikkaa? Minä muistelen kaupungin sivuilta lukeneeni, että ajanvarausta tehdessä voi vaihtoehdoista valita rokotuspaikan, ja että teidän terveysasema on yksi vaihtoehto.
    -Minski

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinhän ne ensin lupasi rokotuksen tänne kylälle, mutta se on peruttu. Samoin piti Kuokkalassa bussi- ja kävelymatkan päässä matkakeskuksesta olla pistopaikka, mutta sinnekkään ei ainakaan netin kautta saanut varattua aikoja ollenkaan. Jos ei tähän tule muutosta niin meidän kylältä ainakin jää moni rokottamatta. Kotisairaanhoidossa olevat kuulemma rokotetaan kotona, mutta kun ei me kaikki vaivaset kuuluta siihen. Kyllä tämä nyt on huonosti järjestetty.

      Poista
    2. Voi hyvän tähen...! No eipä se ole mitään uutta, että tässä kaupungissa ensin luvataan kymmenen hyvää ja kakstoista kaunista, mutta lopulta todellisuus onkin kaikkea muuta. Missähän ne meinaavat sitten kaikki huonojalkaiset ja "jalattomat" rokottaa, kun se paikka, missä sinäkin kävit, on portaiden takana... Ja puhelinajanvaraus on nyt otettu pois käytöstä, kun tuhat vanhaa ihmistä siellä jonossa (varmaan moni heistä huolissaan ja hädissään) odottaa takaisinsoittoa... Kyllä, huonosti hoidettu nämä järjestelyt, häpeällisen huonosti.
      -Minski

      Poista
    3. Killerillä kyllä palvelu pelasi loistavasti, kunhan sinne ensin pääsi. Riski mies kulki minunkin perässäni portaissa jos vaikka olisin sattunut horjahtamaan. Teki mieli ihan kokeeksi vähän kupsahtaakin, oliskohan ehtinyt ottamaan kiinni. =)
      Meiltä on Korpilahdelta hävinnyt pikkuhiljaa kaikki palvelut kun liityttiin Jyväskylään. Jos terveyskeskuskin lähtee, niin lähden minäkin.

      Poista
  6. Maanantaina virallisesti alkaakin kevät ja toivon, että saataisiin lisää keväisiä päiviä tänne Etelään.
    Hyvä, että sait kyydin rokotukseen. Tuo paikan valinta kuulostaa kyllä todella huonolta :(
    Leppoisaa viikonloppua sinulle Sude <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on kuun puolessa välissä synttärit ja silloin on aina tiet jo loskassa ja osittain sulana. Toivottavasti se pätee tänäkin vuonna.

      Poista
  7. Hyvä, että sait rokotteen. Mulla on vuorossa tiistaina 1. piikki 1.riskiryhmäläisenä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen niin onnellinen siitä että sain jo sen rokotteen. Toinen sitten toukokuussa. Nyt kun tytär vielä ehtisi saamaan sen ennen elokuuta, muuten ei ole matkoille lähtemistä.

      Poista
  8. Ihmeellisesti se kyllä matinpäivänä kääntyi täälläkin iltaa kohden lämmön puolelle. Puiden lumet sulahtivat heti.
    Kaikki sote -asiat on nykyään tehty hirveän vaikeaksi. Voin kuvitella, että moni jää rokottamatta, vaikka haluaisi. Meillä on korona-aikana ollut yli 70 -vuotiaiden huonokuntoisten mahdollista saada esim. verikokeet kotihoidon kautta tilapäiskäyntinä. En tiedä koskeeko se rokotuksia. Hirveän vähänkin niitä rokotteita on edelleen saatu.
    Tänään tuli ensimmäisen kerran talven jälkeen joku vieras kissa meidän portaille ja Merri oli häkissä täydessä pörhöydessään. Hirveä mouru kuului sisälle asti! en tiedä kumpi se niistä oli, vai molemmat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sepä se kun meidänkin pihapiirissä kaikki autottomat eläkeläiset ovat alle 70v, eikä kukaan kuulu kotihoidon piiriin.
      Meillä Maija nostaa kauhean parkumisen jos joku vieras kissa tulee lähellekkään. Eihän se vanha leikattu akka mitään kolleja enää hyväksy. Minä herään yölläkin pelastamaan sitä, mutta saa nähdä kuinka kauan naapurit jaksavat kuunnella sitä karjumista. Pelkään että tekevät kohta valituksen vuokranantajalle.

      Poista
  9. Harakat pitävät peliään meilläkin. Varikset ja naakat sohivat seassa. Korvissa on piteleminen ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niillä on nyt kevättä rinnassa. Toivottavasti pian tulee omaankin rintaan, vielä ei oikein tunnu siltä.

      Poista
  10. Onpa hauskat Matin päivän perinteet. Ihmettelin, syötiinkö ennen harakka kukkona muikun asemasta? Meillä kävi kaksi sinitiaista pöntössä peräkkäin tilan tarkastamassa. Oikein hyvää Kalevalan päivää! Hyvä, että pääsit rokotuspaikalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Empä tullut tuota ajatelleeksikaan. Voihan se olla että muikkujen loputtua laitettiin varikset ja harakat kukon täytteeksi. Tehtiinhän oravistakin soppaa, minulla on sen ohjekkin jossain tallessa.

      Pohjoiskarjalainen oravakeitto
      3 annosta
      2 kuivattua oravaa
      1 l kuorittuja perunoita
      Vettä
      Suolaa
      1,5 rkl vehnäjauhoja
      Yksi pieni sipuli
      Vähän voita

      "Oravat nyljetään, puhdistetaan, huuhdellaan ja asetetaan valumaan
      Sitten ne kuivataan miedossa uuninlämmössä.
      Kuivatut oravat asetetaan kiehumaan suolalla maustettuun veteen.
      Kun liha alkaa pehmetä, lisätään paloitellut, kuoritut perunat, sipuli ja voi.
      Vehnäjauhot vispataan pieneen vesitilkkaseen ja lisätään keittoon.
      Saa kiehua kypsäksi.
      Suolaa lisätään maun mukaan.
      Keitto on hyvin pidetty perheruoka."

      Poista
  11. Kiitos oravakeiton reseptistä! Meillä on liikaa oravia, kun pihassa pähkinäpensaita. Jemmaavat pähkinöitä kukkapenkkiin, sitten kaivelevat ja möyrivät mullat etsiessään niitä hemmetin pähkinöitä. Lisäksi ne pirulaiset tuhosivat puisen lintulaudan jyrsimällä, kyttäävät pikkulintujen poikasia pöntön katolla, tulevat sisälle, jos ovi on auki, repivät sohvaa, kiipeävät verhoihin...äääh. En tykkää oravista, vaikka kuinka söpöjä pörhöhäntiä ovatkin. Harakoista en kans tykkää yhtään, varikset on viisaita ja arvokkaita, tykkään niistä. Mitä toivoisit synttärilahjaksi?- siskos-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älä nyt soppaa ala niistä kuitenkaan keittämään. Voi mennä tottumattomalta maha kuralle.

      Poista
    2. ��������

      Poista
  12. Kyllä vanha kansa tiesi ja osasi ennustaa kevään ja kesän tulon. Eri asia sitten pitikö ennustukset paikkansa. Tuo viimeinen ennustus oli kyllä ihan outo, en muista ennen kuulleeni enkä oikein tiedä, mitä siitä pitäisi ajatella. Kyllä rokotteen saaminen pitäisi tehdä kaikille mahdollisimman helpoksi, varsinkin vanhoille ja huonosti liikkuville.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luonto on nykyään niin sekaisin ilmastonmuutoksen takia, ettei vanhat merkit oikein päde enää. Kunhan nyt kevät kuitenkin tulee ajallaan.
      Eipä ole rokotus luvatusti kaikille ilmainen jos matkoista joutuu maksamaan 50€. Jää monelta vähävaraiselta piikki ottamatta.

      Poista
  13. Hyvä että sait rokotteen,
    ja ei mitään jälki-juttuja.
    Mukavaa Maaliskuuta 🌞😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen niin tyytyväinen että sain ensimmäisten joukossa rokotuksen. Vähän oli lihassärkyä jälestäpäin, mutta sehän vain osoitti että aine toimii. Vielä kun nuo tyttäreni ja poikanikin saisivat omansa, molemmat kun kuuluvat 2 riskiryhmään.

      Poista
  14. Onpa rokotus huonosti järjestetty. Meillä mummalle soitettiin tk:sta ja annettiin piikkiaika. Vielä kysyttiin että tarviiko kyytiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin ovat nyt alkaneet käymään vanhimpien kotona rokottamassa ja se on tosi hyvä. Minulla ei tuota ikää ole vielä tarpeeksi siihen. Muuten on rokotukset alkaneet sujumaan oikein hyvin täällä meillä päin.

      Poista
  15. Kevään tulia odotellessa! Pakkasta oli tänä aamuna -15°C. Olipa taas raitis talvisää! Tuo rokotuspaikat järjestäminen ei ole todellakaan ole ollut paras ratkaisu. Saa nähdä,miten täällä alkaa rokotukset rullaamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taitaa tulla vähän takapakkia kevään tulossa, mutta sehän on ihan normaalia. Saatiin sentään jo vähän maistiaisia keväästä mieltä piristämään.

      Poista
  16. Kevättä tosiaan odotellaan. Eilen aamulla kun töihin menin oli -14 astetta.....No klo 21 jälkeen mittari näytti +1 aste ja kokopaivän tuli lunta....mieletön keli oli kävellä kotiin!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä viikko kestetään niin sitten alkaa kevät. Järripeippo jo lauloi pari päivää sitten ja sen tulo pitäisi normaalisti olla vasta huhtikuussa.

      Poista
  17. Kela alkaa nyt korvata näitä rokotusmatkoja. Mutta siinäkin oma vaivansa ennen kuin sen tililleen saa. Meilläkin on lääkärit ja labrat ym. 25km päässä- Matkakustannuksia kela ei korvaa kun jää juuri ja juuri korvausrajan alle. Mutta hienon käsityötuolin saitkin, tukeva selkämys on oikein hyvä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kelan omavastuu on 25€ suuntaansa, eli 50€ yhteensä. Kyllä siinä piikille tulee hintaa jos ei muuta kyytiä saa.
      Tuolissa nuo käsinojat varsinkin on juuri oikealla korkeudella.

      Poista